Albanci i pravoslavlje

Ostavite komentar


  1. Veoma perfidan tekst, kao objektivan i baziran na cinjenicama a u realnosti se proturaju albanske narcis-nacionalisticke teze i tumacenja. Sve se svodi na izlizani vic, bili Srbin, Turcin, Albanac ili vec ko a na kraju Albanac pobedio, ispao najpametniji, najlepsi, najmudriji. Ali svaka cast, Srbi platili, istampali i jos ce i da citaju a neki ce i nasesti.

  2. Vrlo dobar, argumentovan i detaljima bogat clanak. Ponesto sam vec znao, ali sam ovde mnogo vise saznao. Ostajem zahvalan Albancima koji su cuvali manastire, kao i autoru ovoga clanka i DANASU.

  3. Ako albanci sa Kosova prilože ovaj tekst u Unesko, obavezno dobijaju članstvo kao spasioci pravoslavlja…

  4. Vrlo realan članak pa bih rekao i naučni rad jer autor već dugo vreme se bavi albanskim i srpskim odnosima .Samo nešto hvali u ovom članku a to je zašto autor , kao skoro i svi albanci, sramežljivo pišu o nespornoj činjenici da albanci prije dolaka turaka ili bolje rečno pre okupacije od strane Turske kao da palaše , ne znam od koga . da albanci su bili pripadnici katoličkoj ili pravoslavnoj veri koje u suštini su iste jer im je zajednički prorok Isus ,a kod muslimana zove se hazreti Isa i priznat u kuranu.,Hoću da kažem da pre dolaska turaka smo bili i mi ili katolici ili pravoslavni i isgurno verske obrede su obavljene u istim objektima pa verovatno to je razlog što su brinuli o čuvanju manastira i crkava .To trebaju da znaju svi jer i danas na Kosovu ili u Albaniji neki su prihvatili muslimansku veru a ostali ostali kao i ranije pravosslavci ili katolici tako da od jedne familije od iste vere nastali prihvtajući muslimansku veru .A zašto to treba nauka da utvrdi ali realno i argumentirano .

  5. Ako toliko poštuju i vole pa što su rušili i palili, posle 99 godine, ma dajte im i Studenicu i Žiču, neka se vrate do Jagodine sve što je Kralj Petar I oduzeo vi im vratite, zapamtite da Šiptari od 45te na ovamo su svugde vršili zlodela palili ucenjivali iseljavali silovali devojke srpske i crnogorske nacionalnosti, dok Srbi nisu uzvraćali, zbog prokletih komunista, moj pradeda je ubio dva Šiptara jer su mu zaklali brata, naše porodice i dan danas ne pričaju, ja se time ponosim jer je vraćena krv, i nikad ne praštamo ubistva, mogu svi da kažu da su Srbi sa Kosmeta loši ali mi se i dalje držimo..

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.