Aleks Soros: (Ne)prijatelj vlasti? 1Foto: FoNet/TV Fonet

Aleks Soros, zamenik predsednika UO Fondacije za otvoreno društvo i sin američkog milijardera Džordža Sorosa, sastao se u ponedeljak u Beogradu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Bio je to njihov drugi susret za dva meseca, s tim što je prethodnom prisustvovao i Soros stariji. Teme razgovora Sorosa naslednika i Vučića bile su regionalna saradnja i podrška Soros fondacije evropskim integracijama Srbije, reformama u oblasti medija i vladavine prava.

Kako je saopšteno iz kancelarije predsednika Srbije, „dvojica sagovornika su se saglasili da je potrebno da Srbija nastavi da primenjuje reforme, posebno one koje se odnose na vladavinu prava“. Soros mlađi je „ohrabrio Srbiju da nastavi da igra konstruktivnu ulogu“, kada je reč o stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, i naglasio da je Fondacija za otvoreno društvo spremna da pruži podršku reformskim procesima i razvoju preduzetništva, kao i programu integracije Roma u Srbiji. Uprkos ovim razgovorima u očigledno pozitivnoj atmosferi, ne treba zaboraviti da su mediji bliski vlastima u više navrata optuživali Džordža Sorosa da finansiranjem opozicije i nevladinog sektora pokušava da destabilizuje Srbiju i sruši Vučićevu vlast.

Prema pisanju zapadnih medija, Aleks Soros se iznedrio kao filantrop, istakavši se velikom donacijom koju je dao za Jevrejske fondove pravde. Volstrit žurnal ga je predstavio kao nekog ko akcenat stavlja na „ciljeve koji nemaju široko rasprostranjenu podršku“. Član je upravnog odbora organizacija koje se bore protiv zagađenja životne sredine i kršenja ljudskih prava koja imaju veze sa eksploatacijom prirodnih resursa kao što je Global vitnes. Finansijski podržava i političke ciljeve. U martu 2012. je donirao 200.000 dolara za Jevrejski savet za obrazovanje i istraživanje, koji je 2008. podržao Baraka Obamu kao predsedničkog kandidata. Soros mlađi iste godine osniva Fondaciju Aleksandar Soros, koja promoviše socijalnu pravdu i ljudska prava. Fondacija podržava organizacije koje, između ostalog, brane prava 2,5 miliona lokalnih radnika u SAD i pomažu zajednicama Latinoamerikanaca i pripadnika radničke klase da se izbore za pravdu i dostojanstvo. Takođe je uspostavila nagradu za izuzetna dostignuća u domenu zaštite životne sredine i ljudskih prava, čiji su dosadašnji dobitnici liberijski i kambodžanski aktivisti, a posthumno i grupa Peruanaca koji su ubijeni zbog svog zalaganja da se zaštiti peruanska šuma.

Aleksandar Soros je rođen 1985. u Njujorku. Ima mlađeg brata Gregorija. Diplomirao je istoriju na Univerzitetu Njujork 2009, a trenutno je na doktorskim studijama u domenu evropske moderne istorije u Berkliju, Univerzitet Kalifornija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari