Aleksandar Cvrkotić: Kako sam snimao julske proteste

Kamerman N1, koji je sa Jelenom Zorić dobio nagradu "Dušan Bogavac" za etiku i hrabrost za izveštavanje tokom demonstracija ispred Doma Narodne skupštine u julu

Ostavite komentar


  1. Opet ti zapadnjački termini. Šta znači prekomerna upotreba sile kad demonstranti kamenjem, motkama i pirotehničkim sredstvima napadaju policiju? Da li je policija pucala? Nije. Da li je pendrečila te koji su je napadali? Jeste. A šta je trebala, da ih miluje po glavi? Ne budite smešni. Na fizičku silu se odgovara fizičkom silom dok se napadač ne onemogući da fizičku silu dalje primenjuje. Pogledajte kako biju američki, francuski ili nemački policajci. Ne treba zaboraviti da je napad na policiju napad na službeno lice i, posredno, napad na državu. Ne na aktuelnu vlast već na državu. Dok Srbi to ne shvate, državu neće ni imati.

    1. Ta ista policija koju ti braniš je napadala nedužne prolaznike i tukla ljude po klupama koji su sedeli ili slučajno tu prolazili. To što su učinili je za najoštriju osudu i takvi policajci koji su predstavnici države treba da odgovaraju za počinjeno a ne da se skrivaju iza te iste države. Dok Srbi to ne shvate državu neće imati.

      1. Ma jeste, upadali vam u kuće pa vas tukli. Baš će neko da mirno sedi na klupi ili šeta kucu i macu dok oko njega leti kamenje, rade motke i pendreci i dimi se suzavac. Tu priču pričajte francuskim sobaricama, ali samo ako ne nose žute prsluke.

        1. @EvGenije: to sto policija bije koga kada i koliko stigne samo pokazuje koliko nije osposobljena ili nije u stanju ili nece da radi poveren joj posao kako treba – ukratko neefikasna je. Umesto da se usredsredi na izvor problema i smiri situaciju za dva minuta (samo nemojte da mi kazete da policija, sa sve uniformisanim i neuniformisanim pripadnicima na terenu ne zna sta se desava na demosntracijama i ko je ko…) ona doliva ulje na vatru, svesno ili nesvesno (ja bih licno rekao namerno, ali dopustam da su oni „samo izvrsavali naredjenja/radili svoj posao“). Nadam se samo da nikada necete morati da se objasnjavate sa policijom koja „samo radi svoj posao“ kada se Vi nadjete u pogresno vreme na pogresnom mestu. Najgore sto sam licno od policije do sada mogao da dozivim je kada po ko zna koji put prijavljujem komsiju zbog glasne muzike a oni odgovore „A, znamo mi za njega…“ i kada se umilostive i posalju patrolu, patrola dodje coveku na vrata, on utisa muziku, lepo se pozdrave i ispricaju (jer se od ranije znaju) i posto patrola ode posle pola sata sve nastavi po starom… u 2 ujutro tako da tresti ceo blok. Znam da je ovo zanemariva muka u odnosu na pendrecenje koje su kamere ovekovecile ovog leta, ali sve to dolazi iz iste kuhinje.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.