Sramotno, bahato i očekivano: Sagovornici Danasa o obraćanju Aleksandra Šapića novinaru Dušanu Čaviću 1Foto: BETAPHOTO/BEOINFO

Dušan Čavić, novinar i jedan od autora emisije “Marka žvaka” uputio je juče nekoliko pitanja gradonačelniku Aleksandru Šapiću, među kojima je i „gde ste pred Ribnikarom da se poklonite senima mrtve dece“, na šta je Šapić burno reagovao, uputivši Čaviću salve uvreda nazivajući ga “dripcem” i “magarcem”.

Ništa neočekivano kada je o Šapiću reč, saglasni su sagovornici Danasa, uz dodatak da je krajnje vreme da se situacija u javnom diskursu promeni.

Funkcioner DS Srđan Milivojević ocenjuje za Danas da je skandalozan i sramotan način na koji Aleksandar Šapić komunicira sa novinarima i građanima koji se ne ustručavaju da ga kritikuju.

– Ali to je model ponašanja i Aleksandra Šapića i Aleksandra Vučića, njegovog pravog šefa i nosioca liste za beogradske izbore. Nemojte zaboraviti da se Aleksandar Vučić novinarima poput Slavka Ćuruvije obraćao sledećim rečima: „Kad tad osvetiću se Slavku Ćuruviji za laži koje o meni objavljuje Dnevni telegraf”. Dušan Čavić je novinar, građanski aktivista i čovek koji u javnom prostoru koristi primerene reči, koji se bori za javni interes – podseća Milivojević.

Prema njegovim rečima, umesto da se izvini Dušanu Čaviću, svojim ćutanjem Vučić samo potvrđuje da podržava ovakav prostački vid komunikacije svojstven organizaciji kakva je Srpska napredna stranka.

Aleksandar Šapić
foto (BETAPHOTO/BEOINFO)

Potpredsednik stranke Srbija Centar (SRCE) Slobodan Cvejić kaže za Danas da dr Aleksandar Šapić spada u grupu najboljih predstavnika SNS-ove ‘škole’ političke kulture.

– Agresivno, na prilično primitivnom nivou, dr Šapić je jednom uglednom građanskom aktivisti rekao sve ono što je, zapravo, želeo da kaže pre neko veče profesoru Vladimiru Obradoviću u emisiji Reč na reč. Nedostatak strateške vizije razvoja Beograda za ljude kompenzovao je vizijom novokomponovanog Beograda za novopečenu SNS/SPS elitu i očiglednim prezirom prema ljudima. Nadam se da ga nećemo još dugo gledati u javnom prostoru – navodi Cvejić.

Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović navodi  da je gradonačelnik u ostavci Aleksandar Šapić bruka i sramota „čak i za autokratske države i uređenja, a kamoli za državu koja makar deklarativno teži demokratskim procesima“.

– Prema svecu i tropar, što kaže naš narod, tako je Šapić ogledalo ove vlasti, ili jedan od onih najgorih, najnevaspitanijih i najprostačkijih. Nije uostalom prvi put da Šapić „ispadne glup u društvu“, a njegovo nasilničko ponašanje koje više priliči drumskom razbojniku ili pijanduri u seoskoj krčmi. Gledali smo više puta i gledaćemo još, sve dok je na vlasti u ovom gradu i dok iza njega stoje jednako takvi beskrupolozni, nevaspitani i siledžijski igrači i kriminalna bratija – smatra Ćorović.

Šta je Aleksandar Šapić rekao Dušanu Čaviću?

„Slušaj me sad dripčino jedna… slušaj me sad dripčino jedna. Ušao sam u svaku školu, samo se nisam slikao, dripčino… Pa nisam se slikao magarče jedan nevaspitani“, vikao je Šapić, upitan za posetu Ribnikaru.

Aleksandar Šapić je posle ubistva đaka i radnika obezbeđenja u OŠ „Vladislav Ribnikar“ 3. maja ove godine, i ubistva mladih dan kasnije u selima Dubona i Malo Orašje položio vence nastradalima, ali ne na mestima na kojima su oni ubijeni već ispred Skupštine Grada Beograda, što je ispraćeno kamerama.

Pravdao se da na dane ubistva nije bio u Srbiji, zbog čega nije odmah posetio školu i mesta kraj Mladenovca u kojima su deca i mladi ubijeni u dva odvojena masakra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari