Aleksandar Vučić: Premijer će biti Brnabić, Vučević ili kandidat koalicionog partnera 1foto FoNet Milica Vučković

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije je govoreći za televizija Prva rekao da će predsednik naredne Vlade Srbije biti jedan od tri kandidata – aktuelna premijerka Ana Branbić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ili kandidat koji će predložiti koalicioni partner.

Vučić je rekao da će na organima Srpske napredne stranke predložiti članovima da se nastavi saradnja sa Socijlističkom partijom Srbije, dodajući da će predsednik te stranke „dobiti odgovornu funkciju“. Predsednik Srbije nije želeo da precizira o kojoj funkciji se radi, dodajući da on nikada ne pregovara o funkcijama već o politikama i programima. On je isto tako rekao da ne zna budući sastav Vlade, ističući da o tome treba da odluče stranke koje će činiti vladajuću koaliciju.

Navodeći razlog zbog kojeg je došao u emisiju, Vučić je rekao da će celokupan javni sektor  počev od 1. januara nove godine imati povećanje primanja u iznosu od 12 do 13 odsto, dok će vojna lica imati povišicu u iznosu od 25 odsto.

-Biće to strašan skok za našu vojsku, kazao je Vučić tvrdeći da je ideja iza povišice da se motivišu ljudi da se odluče za karijeru u vojsci  priznajući da vojska ima veliki problem sa popunom jedinica.

Kako je rekao Vučić brigade vojske u Beogradu i Vojvodini praktično ne postoje i vojska se svodi na centralnu i južnu Srbiju.

Upitan o povećanju penzija on je ponovio da će ono iznositi između 19,3 i 20,2 odsto, ali da će se još videti da li će se sa povećanjima krenuti u oktobru ili novembru.

Dodirnuvši se ekonomskih tema Vučić je kazao da će inflacija u Srbiji usporiti zbog podizanja referente kamatne stope i pada cene nafte i da ona na međugodišnjem nivou neće biti veća od 9,8 odsto. Vučić će  uveravao građane da stagflacije u Srbiji (kombinacija visoke inflacije i pada privredne aktivnosti) neće biti.

Na konstataciju voditeljke da je Nemačka uvela meru po kojoj temperatura u domaćinstvima neće smeti zimi da prelazi 19 stepeni celzusa Vučić je rekao da moramo da gledamo u Nemačku ističući da je „besmisleno da zimi temperatura u stanovima bude 23 ili 24 stepena“. Predsednik Srbije je konstatovao da su sve cene energenata „otišle u nebesa“ napominjući da se trenutno prave „sve te matematike i gimnastike“ kako bi se osigurala energetska stabilnost tokom nadolazeće zime.

U segmentu emisije tokom koje je bilo reči o Kosovu, Vučić je ponovio da nema prevelika očekivanja od predstojećeg sastanka sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Briselu.

-I do sada su radili na silu, i na silu mogu da nastave skoro sve, osim pogroma Srba. Međutim, naše priznanje nećete dobiti, kazao je Vučić ponavljajući da Srbija čini sve da očuva mir.

Govoreći o sankcijama Rusiji, Vučić je kazao da „ne obećava ništa“ i da će Srbija čuvati svoju politiku koliko god može.

-Kada nam iz Evropske unije budu rekli ostalo vam je šest meseci do prijema u članstvo eto nas da usaglasimo spoljnu politiku sa politikom EU, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije se podstaknut pitanjem voditeljke dotakao i teme Rio Tinta, navodeći da je najveća greška to što je dozvolio premijerki Ani Brnabić da pod pritiskom odustane od tog projekta.

-Mi smo jedini narod koji su strane službe uspele da rasture. Uništili smo nešto što je moglo da bude kvantni skok za Srbiju. I dalje se jedem zbog te odluke, kazao je Vučić napominjući da ne misli da je realno da se taj projekat lako oživi ali da je to pitanje za narednu Vladu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari