Ambasada Ukrajine čestitala Srbiji godišnjicu oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu 1Foto: Pixabay/ 9743366

Ambasada Ukrajine čestitala je danas Srbiji godišnjicu oslobodjenja Beograda u Drugom svetskom ratu, navodeći da je Ukrajina pružila podršku Srbiji u borbi protiv agresora i nije ostala politički ili vojno neutralna u situaciji kada je „nemilosrdni agresor napao jednu suverenu i evropsku zemlju, jer bi to značilo da podržava agresora“.

„Beogradske oslobodilačke operacije jedinice Trećeg i Drugog ukrajinskog fronta, od kojih su do 65 do 70 odsto činili Ukrajinci, izgubile su više od 18.000 ljudi. Hiljade predstavnica i predstavnika naroda Ukrajine zauvek je ostalo u srpskoj zemlji, dajući svoje živote, zajedno sa jugoslovenskim vojnicima“ navodi se u saopštenju ambasade.

Ambasada navodi da je Ukrajina beskrajno zahvalna saveznicima, koji su svojom direktnom pomoći i hrabrom borbom na drugim frontovima spasili živote mnogih Ukrajinaca, uključujući beogradsku oslobodilačku operacijui.

„Zahvalni smo SAD na pomoći u naoružanju i namirnicama, hrabrosti američkih vojnika koji su na drugim frontovima Drugog svetskog rata približili našu zajedničku pobedu i time izborili slobodu Beograda. Zahvalni smo britanskoj vojsci i mornarici, francuskom otporu, učesnicima ustanaka u Varšavskom getu i u Varšavi, bugarskim jedinicama koje su se uključile u operaciju oslobodjenja Beograda i Jugoslavije“, navodi se u saopštenju.

Ambasada je izrazila žaljenje što Ukraijina nije mogla da spasi Jugoslaviju i Srbiju od „drugog totalitarizma – komunističkog“, jer ukrajinski narod, koji se herojski borio za svoju slobodu i slobodu drugih naroda u borbi protiv nacizma i fašizma, sam nije bio slobodan.

„Danas je rukovodstvo Ruske Federacije, koje vrši ciničnu agresiju na suverenu evropsku državu Ukrajinu, krenulo putem tiranina prošlog veka – Hitlera, Staljina, i njihovih sledbenika. Ruski fašisti, otpočevši osvajački imperijalistički rat protiv Ukrajine, izgubili su svako moralno pravo da se pozivaju na sećanje na oslobodioce u Drugom svetskom ratu“, saopštila je ukrajinska ambasada.

Ambasada je ocenila da je, kao u prošlom veku, jedino moguće odupreti se protiv zla samo ujedinjeno i da „je zajednički pobedjena fašističko-nacističku invazija i da će zajedniki biti pobedjena fašističko-rašistička agresija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari