Ambasador Marković: Svi telefoni ambasade otvoreni, niko se nije javio za pomoć 1Foto: EPA-EFE/REFIK TEKIN

Ambasador Srbije u Ankari Zoran Marković kaže za N1 da se tokom dana, od kako se jutros desio prvi razorni zemljotres, sa epicentrom na jugoistoku Turske, niko nije javio Ambasadi Srbije u Ankari da potraži pomoć ili da pita za nekog svog rođaka ili bližnjeg.

Navodi da ni večeras nema promena u statusu državljana Srbije u Turskoj, odnosno nema ni povređenih ni poginulih. Kaže i da prema najnovijoj statistici turskih organa, u Turskoj su poginule 1.762 osobe u seriji razornih zemljotresa, 12.068 je povređeno, a oko 3.000 stambenih objekata je srušeno u pogođenom regionu oko grada Gazijantepa.

„Niko se nije javljao iako imamo i dežurne telefone i sve linije ambasade su otvorene, i tokom dana i noći biće nekog da se javi. Niti se neko iz Srbije interesovao za nekog svog rođaka, niti neko iz Turske, što smatram da je dobro, tj. da nikom ne treba pomoć“, kazao je ambasador.

On je kazao da je u komunikaciji sa specijalističkim timom od 24 osobe koji su upravo ispraćeni iz Srbije za Tursku, kao pomoć u spasilačkim naporima.

„S njima smo u komunikaciji, očekujemo da se jave kada stignu, njihov transport će organizovati turska vojska koja će ih prebaciti u Gazijantep. Bićemo s njima u kontaktu i pružićemo im svu potrebnu pomoć“, naveo je ambasador.

Upitan kakva je situacija u glavnom gradu Turske gde se on nalazi, on kaže da je „mirno, tiho, bez ikakavih znakova da se išta značajno dešava u zemnlji, a posebno ne takva tragedija“.

Dodaje da je u Turskoj danas bila serija od praktično pet zemljotresa, od kojih je epicentar jednog bio 200 kilometara severno od epicentra noćašnjeg prvog zemljotresa, i taj peti se osetio i u Ankari.

„Zgrada Ambasade Srbije je iz 1936, zovemo je kopija Belog dvora, kao zipovani Beli dvoj, da velikim salonima i velikim salonskim lusterima, i svi do jednog su se klatili. Nikada se ranije nije desilo ništa slično“, ispričao je ambasador za N1.

Novinar TRT: Nema struje, srušeni mostovi, loše vreme otežava spasiocima

Novinar Turske radiotelevizije Aksel Zaimović, koji se u emisiju Newsnight javio iz autobusa, kojim zajedno sa spasilačkim ekipama putuje iz Gazijantepa do lokacije gde se veruje da ima još zatrpanih ljudi, kaže da u toj oblasti „nema struje, jako je otežan pristup samom mestu, putevi su blokirani, mostovi koji spajaju određene oblasti su porušeni, što otežava spasilačkim ekipama“.

Navodi da se radi o kompleksnoj spasilačkoj operaciji.

„Na desetine hiljada ljudi je angažovano, dosta volontera je stiglo, ne samo iz Turske, već i iz drugih zemalja u regionu. Gazijantep je glavna lokacija za sve spasilačke ekipe, čvorište“, kazao je on.

Dodaje da se povređeni prebacuju u Gazijantep, jer su ostale bolnice u nesigrunom stanju.

Kaže i da su svi koji su ostali bez svojih domova smešnteni u privremene smeštaje, a ni vremenske prilike ne idu na ruku spasiocima.

„Svakih sat vremena Nacionalna agencija za upravljanja krizom objavljuje ažuriran broj stradalih. Međutim, kompletnih podataka još nema i strahuje se da bi broj poginulih mogao biti mnogo veći“, navodi on.

Dodaje da se ne zna ni kakva je tačno situacija u Siriji, koja je takođe stradala u razornim zemljotresima.

Ona je, podseća već 10 godina u ratu, i postoje podaci samo sa područja pod kontrolom pobunjenika, gde se spominje cifra od više od 1.000 poginulih, dok još nema podataka iz područja koji su pod kontrolom snaga predsednika Bašara el Asada.

„Stručnjaci kažu da su sledeća 72 sata najvažnija, jer nije isključeno da neće biti novih potresa, ali i za one koji su pod ruševinama“, ocenjuje novinar TRT.

Prema poslednjim poznatim podacima, u Turskoj i u Siriji je u zemljotresima poginulo više od 2.700 ljudi. Naročito dva jaka zemljotresa su pogodila pogranično područje između dve zemlje, sa prvim magnitude od 7,8, i drugim oko 13.30 po lokalnom vremenu, magnitude od 7,5.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari