Ambasador SAD u Nišu: Neophodno očuvati mir i stabilnost i zbog budućih projekata i dolaska američkih kompanija 1Foto: Grad Niš

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i obišli su Centar za pružanje usluga iz oblasti socijalne zaštite „Mara“ koji je rekonstruisan uz pomoć donacije SAD vredne 442.000 dolara.

Donaciju je uplatila Vlada SAD iz Programa humanitarne podrške Evropske komande američke vojske.

Zahvaljujući tim sredstvima prošireni su kapaciteti Centra „Mara“ i ubuduće će korisnici ove ustanove imati nov i rekonstruisan prostor, a biće uvedene i nove usluge za korisnike.

Ambasador SAD u Srbiji je kazao da „nema veće časti u životu nego pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija”.

“Osećamo bliskost sa narodom u Srbiji i velika je čast što smo uspeli da pomognemo na ovaj način. Drago mi je da vidim da Centar danas ima uslove da sve potrebe korisnika zadovolji na pravi način. Takođe, drago mi je da su radovi završeni prema planovima”, rekao je Hil.

On je izrazio očekivanje da će biti nastavljena saradnja sa gradom Nišem.

Gradonačelnica Sotirovski je dodala da je, takođe, ponosna na sve što je grad uradio zajedno sa ambasadom SAD.

“Još 2018. godione, kada smo prvi put dobili upit kome treba pomoći nije bilo dileme i u Centar ‘Mara’ je i tada stigla pomoć. Prošlo je skoro pet godina i nastavljamo saradnju sa ambasadom kako bismo obezbedili korisnicima, roditeljima i zaposlenima što bolje uslove, a to je ujedno i korak ka unapređenju naše saradnje”, rekla je Sotirovski.

Ona je dodala da su ambasador Hil i ona imali konstruktivan razgovor i saglasili se “koliko je značajno sve što je država uradila kako bi se ovaj deo Srbije razvio i koliko još možemo da uradimo”.

“Zaključili smo da je neophodno očuvati mir i stabilnost kako bismo još više mogli da napredujemo i da ubrzamo realizaciju ideja i projekata, uključujući i dolazak američkih kompanija koje su zainteresovane da ulažu i u Niš i okolinu“, rekla je ona.

Direktor Centra „Mara“ Miloš Ranđelović se zahvalio u ime svih zaposlenih na velikoj podršci koja je od ogromnog značaja jer će “pomoći da se održe postojeće i uvedu nove usluge – lični pratilac i personalni asistent”.

“Zahvaljujući ovoj pomoći omogućićemo našim korisnicima 1.200 kvadrata prostora”, kazao je on.

Ranđelović je dodao da im je veliku podršku pružala sve vreme i Tamara Vučić, supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Gradonačelnica Niša je pre obilaska ustanove “Mara” u Gradskoj kući upoznala ambasadora Hila sa privrednim, obrazovnim, turističkim i kulturnim potencijalima Niša, koji je, kako je podsetila, proglašen gradom sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Ustanova “Mara”, inače, ima do 75 korisnika starosne dobi od 5-65 godina i nešto više od 40 zaposlenih.

Donacija i Pravnom fakultetu

Ambasador Hil će danas popodne obići i Pravni fakultet Univerziteta u Nišu gde će svečano otvara dve “sudnice“ za simulacije suđenja.

Njegova poseta će označiti završetak projekta pomoći SAD vrednog 99.000 američkih dolara kojim su dve učionice rekonstruisane u “najsavremenije sudnice koje će omogućiti studentima da izvode simulacije suđenja i Fakultetu da organizuje domaća i međunarodna takmičenja”.

“Projekat predstavlja nastavak kontinuiranog ulaganja u obuku sledećih generacija advokata i tužilaca u Srbiji koji će biti predvodnici pravnih reformi i čuvati vladavinu prava u decenijama koje dolaze”, saopštila je ambasada SAD.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari