Na startu juniorske trke 19. šampionata Evrope u krosu našle su se 94 atletičarke. Ni izuzetno hladno vreme u Budimpešti ni staza prekrivena snegom, nisu predstavljali prepreku za sjajnu Amelu Terzić. Istina da je došla u prestonicu Mađarske sa oreolom jednog od favorita za pobedu, ali trebalo je do nje i doći posle 4000 metara duge trke.


Na samo 600 metara od cilja izgledalo je da će Terzićeva morati da uloži i poslednji atom snage ne bi li zadržala srebrnu medalju. Međutim, u tom trenutku mlada Novopazarka na nizbrdici pojačava tempo i uspeva da prestigne večitu rivalku Emiliju Gorecki iz Velike Britanije. Imala je Britanka u odnosu na Terzićevu prednost od 20 metara, što u kros trkama nikako nije za potcenjivanje, i protiv svake druge rivalke to bi bilo dovoljno za pobedu, ne i protiv Amele. Posle trke trenutak zaobilaženja Gorecke na 400 metara pre cilja Terzićeva je ovako opisala: „Mislila sam da neću moći da je dostignem. Već mi je odmakla i okrenula sam se da vidim gde je treća, da ne padnem previše i ne izgubim i srebro. Međutim, onda sam videla da ona pokušava da finišira i da to ne može da učini. Probala sam da je napadnem, na delu staze koji ide uzbrdo nisam uspela, jer je bilo klizavo, bez obzira što tu nije bilo snega. Potom je došla nizbrdica i onda sam pojačala i uspela da se nađem ispred nje“.

Posle četiri iscrpljujuća kilometra Terzićeva je u cilj ušla u vremenu 13 minuta i 29 sekundi, osam sekundi iza nje stigla je Gorecka, dok je treće mesto pripalo Maji Rohberg iz Nemačke ( 13, 43 ). Tako je Amela Terzić na impresivan način zaokružila juniorsku karijeru osvajanjem jedine medalje koja joj je nedostajala sa šampionata Evrope u krosu. Mladoj Novopazarki pripala je 2010. godine srebro Albuferiji, na prošlogodišnjem prvenstvu u Velenju bila je bronzana, a zlatna ove godine u Budimpešti.

U istoj trci druga Novopazarka Teodora Simović osvojila je 53. mesto ( 15, 06 ). U Budimpešti Novi Pazar je imao još dvojicu atletičara, i to u konkurenciji mlađih seniora, Muamer Hasanović na stazi dugoj 8. 050 metara osvojio je u konkurenciji 99 atletičara 63. mesto ( 26, 24 ), dok je Jasmin Ljajić odustao tokom trke. U ovoj kategoriji pobedio je Nemac Ingebriksten (24,30).

Dogodine u Beogradu

Domaćin šampionata Evrope 2013. godine biće Beograd. I u toj trci, najverovatnije na stazi u Košutnjaku, Amela Terzić trebalo bi da bude jedan od glavnih favorita za naslov prvaka, bez obzira što će tada trčati u konkurenciji mlađih seniora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari