Američka vojna komanda u Evropi sa Vojskom Srbije sprovodi obuku usredsređenu na potragu i spasavanje 1foto FoNet/MOD

Američka vojna komanda u Evropi (USEUCOM) sa Vojskom Srbije sprovodi obuku usredsređenu na potragu i spasavanje, uz upotrebu helikoptera, prenosi danas Glas Amerike odgovor komande iz Štutgarta, koja objašnjava da je taj angažman deo kontinuirane saradnje sa Srbijom.

Obuka u Srbiji traje od 7. do 11. avgusta, i posebno je usredređena na sticanje profesionalnog iskustva u postupanju i planiranju helikopterskih operacija potrage i spasavanja. Podrazumeva upotrebu savremene opreme, pronalaženje i evakuaciju ljudi sa nepristupačnog terena u svim vremenskim uslovima, navodi američka vojna komanda

U obuci učestvuju pripadnici američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi, pripadnici 31. borbenog krila 56. spasilačke eskadrile čije je sedište u bazi Avijano u Italiji, kao i 119. mešovita helikopterska eskadrila 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije.

„Taj događaj deo je tekuće serije obuka, ali nije deo veće vežbe. Koristi se helikopter američkog vazduhoplovstva HH-60 Pave Hawk, koji će leteti od Beograda do Niša, kao i jedna letelica srpskog vazduhoplovstva“, precizirano je u odgovoru.

Američka komanda podvlači da se tokom obuke razvijaju važne sposobnosti i veštine, posebno u vreme prirodnih katastrofa.

„Kroz takav vid saradnje Sjedinjene Države i njeni partneri imaju mogućnost za jedinstvenu i brzu reakciju“, navedeno je u odgovoru komande Glasu Amerike.

Ministarstvo odbrane Srbije ranije je saopštilo da u zvaničnoj poseti Ratnom vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani Vojske Srbije boravi delegacija Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Ukazano je da je cilj posete razmena iskustava u oblasti traganja i spasavanja.

Delegacija Evropske komande Oružanih snaga SAD boravila je u Srbiji sličnim povodom tokom 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari