Američki ambasador: Prerano je reći da je dijalog Srbije i Kosova neuspešan 1foto FoNet Milica Vučković

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da je prerano reći da je dijalog Srbije i Kosova neuspešan.

Hil je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), dan nakon sastanaka premijera Kosova Aljbina Kurtija (Albin) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića s evropskim zvaničnicima u Briselu, rekao da nije očekivao „potpuni uspeh“ tih pregovora, te da je njegovo očekivanje povratak za pregovarački sto.

„I mislim da je, u tom kontekstu, to bio važan sastanak. Obe strane su došle na sastanak. Sada nam ostaje da vidimo (nastavak dijaloga). Međutim, jasno je da to nije rešilo sve probleme koji ostaju“, rekao je.

Cilj dijaloga je, kako je istakao, političko rešenje koje od obe strane očekuje „uzimanje i davanje“.

Veoma je teško izmeriti koliko je cilj blizu jer se do njega nije stiglo, rekao je i dodao da je proces dijaloga prekinut veoma teškom situacijom u Banjskoj što je dosta naštetilo celokupnom procesu.

„Fokus je na tome da saznamo šta se tačno dogodilo, ko je odgovoran. I na kraju, da stvorimo okolnosti u kojima se to više ne može ponoviti“, naglasio je američki ambasador.

Prema njegovim rečima, SAD pažljivo prate istrage u Beogradu i Prištini.

„Mislim da je (dijalog) dobio veliku pažnju, na visokom nivou, u Evropskoj uniji. Bilo je važno videti učešće predsednika Francuske, kancelara Nemačke. Tako da mislim da su Evropljani uspostavili vrlo visok nivo angažmana“, rekao je Hil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari