Vučić o sastancima u Briselu: Kurti nije spreman da formira ZSO 1Foto: Printscreen/Pink TV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras tokom gostovanja u Nacionalnom dnevniku televizije Pink da premijer Kosova Aljbin Kurti nije spreman da formira ZSO.

„To je neka vrsta kvadarture kruga, jedan začarani krug iz kog neće biti lako da izađemo“, rekao je Vučić.

Komentarišući jučerašnji dan i sastanke, Vučić je istakao da je Kurti juče izveo „trik“.

„Kurti je juče izveo dobar, ali kratkoročni trik. Pokušavao je to ranije, ali juče je to bio poslednji put da je izveo jer ne verujem da to više može da prođe. Prvi je imao sastanak sa čelnicima EU, pa potom sa Boreljom i Lajčakom. On je njima izneo ideju hajde da potpišemo sva tri dokumenta. Reč je o drugom, Briselskom, Ohridskom sporazumu. On je to priznao zato što je znao da Srbija neće priznati. On nije spreman da osnuje ZSO. On neće da ispunjava sve, jasno je da je bio trik da bi kupio vreme“, rekao je.

Vučić smatra da je to prilika da Kurti dobije na vremenu i nastavi na daljem progonu Srba.

„On neće ništa uraditi, ja to kažem unapred, kao što sam rekao stotinama puta – rekao je Vučić. Kako kaže, važno je da se zna da su postojali pokušali nekih ljudi iz našeg okruženja koji su loše govorili o Srbiji. Zahvalan sam svima koji su štitili međunarodno pravo i štitili regionalnu stabilnost i pomogli poziciji Srbije“, rekao je Vučić.

Kako kaže, građani mogu „mirno da spavaju“.

„Nastavićemo da čuvamo stabilnost i pomažemo našem narodu na KiM“, istakao je on.

Vučić je rekao da nije bilo lako, te dodao da bi malo ko mogao u lice da im kaže sve kao on što je uradio.

Dodaje da se ponašao u skladu sa Ustavom, kao i da je u glavi sve vreme imao naš narod i ljude u Srbiji.

Kada su sankcije u pitanju, Vučić kaže da je danas bilo pokušaja nekih iz okruženja da traže to protiv Srbije, ali nije prošlo.

„Uskoro očekujemo veliku posetu iz EU, verujem da će to biti sastanak na najvišem nivou. Verujem da ćemo nastaviti razgovore, nama je EU ključni partner, naš najznačajniji partner, zato verujem da ćemo nastaviti saradnju“, rekao je Vučić.

Kako kaže, sramota je što su neki odavde radili na tome da Srbija bude kažnjena, dodaje da je zbog toga što će ostati ponovo kratkih rukava, veoma srećan.

O Banjskoj

„Traže mere protiv Srbije, da se proglasi to u Banjskoj terorističkim napadom, ali to im nije uspelo. Biće sastanaka na najvišem nivou, verujem da ćemo nastaviti razgovore sa EU, i saradnju, ali uprkos tome što su se mnogi ponadali da će Srbija biti kažnjena i radili na tome da bude kažnjena, plašim se da će ostati kratkih rukava. Moj posao je da se borim za naše građane, da vide budućnost a to je uvek u razgovorima“, rekao je Vučić.

Podsetimo, Vučić se juče sastao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kao i sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i premijerkom Italije Đorđom Meloni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari