Američki ambasador za KiM: Uznemirujući napadi na Srbe 1Foto: Ambasada SAD na Kosovu

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi izrazio je zabrinutost zbog uznemirujućeg broja incidenata prema pojedincima iz srpske zajednice na Kosovu, dodajući da su oni u potpunosti neprihvatljivi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U izjavi koju je dao za portal Radio Slobodna Evropa, Delavi je kazao da je o tome bilo reči i na današnjem sastanku sa premijerom Kosova Ramušem Haradinajem.

„Jasno je i da policija reaguje to je dobro, ali mislim da reakcija treba da se poboljša i da policija treba da radi više na prevenciji, nego što se bavi time samo onda kada se incident desi“, kazao je Delavi.

Dodao je da je Kosovo multietničko društvo i da svi trebaju da daju svoj doprinos za život u miru sa komšijama.

Ambasador Delavi je pozvao građane da ne dozvole da ih retorika sa strane navede na negativno i kriminalno ponašanje.

– To je na štetu Kosova i na štetu budućnosti svakog građanina ove zemlje. Moram da kažem da tvrdnje kao što su ‘organizovani teror’ ili ‘upadi na sever’ služe samo porastu tenzija između zajednica i stvaraju veću nesigurnost za sve. Sve strane, uključujući i medije, moraju oprezno da vode računa o tome šta pišu, da uzmu u obzir posledice pisanja, i da poduzmu napore za bezbednost i sigurnost na Kosovu, dodao je Greg Delavi za RSE.

Američki ambasador je istakao da sve zajednice na Kosovu trebaju da rade na pomirenju i na boljoj budućnosti za sve građane Kosova.

Tekst je preuzet sa portala Radio Slobodna Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari