Kina je juče osudila američki izveštaj o ljudskim pravima u svetu, ocenivši da je vojska SAD kršila ta prava u zemljama u kojima je intervenisala, a i da je demokratija u samoj Americi ugrožena – političkim donacijama. Kina je juče objavila sopstveni godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava koji se odnosi samo na SAD. U njemu je ocenila da se masovna ubistava vatrenim oružjem takođe ubrajaju u kršenja ljudskih prava, i da ova vrsta nasilja predstavlja ozbiljnu pretnju po živote i bezbednost američkih građana.


Peking je naveo da Vašington sve više i više nadzire svoje građane, a da političke donacije u izbornim kampanjama imaju velikog uticaja na američku politiku. „Američki građani nemaju istinski jednako pravo glasa“, navodi se u kineskom izveštaju, u kojem se ukazuje na smanjen odziv birača na predsedničkim izborima u SAD, to jest na činjenicu da je na njih izašlo samo 57,5 odsto američkih građana.

Izveštaj Državnog saveta Kine uglavnom se poziva na medijske izveštaje. U njemu se spominju ozbiljni slučajevi diskriminacije na polnoj, rasnoj i verskoj osnovi u SAD, i da je ta zemlja ozbiljno kršila ljudska prava u drugim zemljama, kroz vojne akcije u Avganistanu, Pakistanu i Jemenu. SAD su u petak u svom izveštaju o ljudskim pravima u svetu kritikovale Kinu da otežava rad nevladinim organizacijama tako što je uvela nova pravila za njihovo registrovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari