Amerika opet zove Srbiju da reši slučaj braće Bitići i kazni one koji su zataškali zločin 1Braća Bitići

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu danas je još jednom pozvala vlasti Srbije da privedu pravdi počinioce ubistva braće Bitići i, kako se navodi, osobe koje su zataškale taj zločin.

Povodom 23. godišnjice ubistva trojice američkih državljana, Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija, američka ambasada je navela da je prošla „još jedna godina u kojoj srpsko pravosuđe nije nikog privelo pravdi zbog tog mučkog ratnog zločina“.

„Prošle su 23 godine od kada su, na današnji dan, ubijena trojica američkih državljana, Ili, Agron i Mehmet Bitići, za vreme pritvora u kojem su ih držale specijalne snage srpske policije. Nećemo zaboraviti taj zločin i ponovo pozivamo Srbiju da privede pravdi počinioce i one koji su zataškali ta ubistva“, navodi se u saopštenju.

Nerešavanje ubistva braće Bitići, 8. jula 1999. godine, godinama opterećuje odnose Srbije i SAD. Predstavnički dom Kongresa SAD je u oktobru 2019. jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se od Srbije zahteva da reši taj slučaj.

Ili, Agron i Mehmet Bitići, koji su se tokom rata na Kosovu borili na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), uhapšeni su u junu 1999. godine i osudjeni na po 15 dana zatvora zbog, kako su tvrdile tadašnje vlasti Srbije, ilegalnog ulaska u zemlju.

Prema optužnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije, oni su izvedeni na sporedni izlaz iz zatvora u Prokuplju i odvedeni u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu u istočnoj Srbiji, gde su dva dana kasnije ubijeni mecima u potiljak.

Njihova tela otkrivena su u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, na području baze koju je u vreme njihovog ubistva kontrolisala jedinica pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija. Tela su pronadjena sa vezanim rukama i sa ranama od metaka na potiljku, zajedno sa drugim telima kosovskih Albanaca.

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu oslobodilo je krivice dva policajca optužena za pomaganje u ubistvu braće Bitići, Sretena Popovića i Miloša Stojanovića. Sud je naveo da nema dokaza o njihovoj umešanosti u ubistva američkih državljana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari