Amerikanci iznajmljivali hakere u Srbiji za 1.000 dolara 1

Pripadnici srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva za visokoorganizovani kriminal uhapsili su dve osobe u okviru međunarodne policijske akcije, saopštio je juče MUP. M. J. (19) iz Prokuplja i D. V. (21) iz Rume, uhapšeni su zbog sumnje da su bili administratori servisa webstresser.org, jednog od najvećih svetskih sajtova za iznajmljivanje hakerskih napada.

Kako je saopštio MUP Hrvatske, sajtom webstresser.org upravljao je devetnaestogodišnji hrvatski državljanin koji je uhapšen pre dva dana i protiv njega je podneta krivična prijava zbog osnovane sumnje da je počinio teško krivično delo protiv računarskih sistema, programa i podataka. Širom sveta, u akciji u kojoj su učestvovale policijske jedinice iz 12 zemalja, uhapšene su još četiri osobe, a sam servis je oboren i ugašen.

Prema navodima MUP-a Srbije, webstresser.org se, sa više od 136.000 korisnika i oko četiri miliona napada, smatra za najveće svetsko kriminalno tržište za iznajmljivanje DDoS napada. Ovaj sajt je omogućavao korisnicima da „iznajme“ hakere i za određenu svotu, privremeno obore željenu internet stranicu. Sajt je registrovanim korisnicima nudio više usluga, čije su cene varirale od 15 do 999 dolara, omogućavajući im da, bez ikakvog posebnog informatičkog znanja, na određeni vremenski period „sruše“ željeni sajt. Isplate su vršene preko interneta, a plaćanje u kriptovalutama je omogućavalo i popust od 15 odsto.

DDoS napadi funkcionišu tako što usmere ogromnu količinu internet saobraćaja na željene internet strance, čime ih uspore do tačke neupotrebljivosti ili obore sa mreže. Prema navodima MUP-a, nijedan sajt iz Srbije nije napadan preko stranice webstresser.org, niti je zabeležno da je bilo ko iz zemlje bio registrovan korisnik. Kako piše BBC, webstresser.org je odgovoran za napad na sedam najvećih banaka u Velikoj Britaniji iz novembra prošle godine. Iako nikada zvanično priznat, napad je banke koštao više stotina hiljada funti, prenosi BBC. Izvor iz Interpola rekao je magazinu Forbs da je najveći broj napada sa ovog sajta i izveden i naručen u Sjedinjenim Američkim Državama.

Međunarodna istraga započeta je u oktobru prošle godine od strane holandske nacionalne kriminalističke jedinice za visokotehnološki kriminal, na osnovu operativnih informacija dobijenih od NCA iz Velike Britanije. Pored MUP-a Srbije u akciji kodnog naziva „Power off“ učestvovale su policijske jedinice za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Holandije, Velike Britanije (NCA), Hrvatske, Kanade, SAD (FBI), Nemačke (BKA), Španije, Hong Konga, Škotske, Italije i Australije.

DŽo Godel, glavni istraživač britanskog NCA-a, za BBC je izjavio da je sajber kriminal po definiciji pretnja koja nadilazi granice pojedinih država.

„Hapšenja koja su izvršena poslednja dva dana pokazala su da internet ne pruža stoprocentnu anonimnost onima koji krše zakon i mi očekujemo da u narednim nedeljama i mesecima identifikujemo i ostale osumnjičene koji se povezuju sa ovim sajtom“, kazao je Godel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari