Demokrtski lideri u Predstavničkom domu i Senatu izvršili su juče novi zakonodavni pritisak za povlačenje borbenih trupa iz Iraka u 2008. Plan o utvrđivanju preciznog datuma za povlačenje trupa intenzivirao je sukobljavanja sa administracijom, u vreme kada Kongres razmatra predlog predsednika Buša za dodatnih 100 milijardi dolara za vojne operacije u Iraku i Avganistanu.

Demokrtski lideri u Predstavničkom domu i Senatu izvršili su juče novi zakonodavni pritisak za povlačenje borbenih trupa iz Iraka u 2008. Plan o utvrđivanju preciznog datuma za povlačenje trupa intenzivirao je sukobljavanja sa administracijom, u vreme kada Kongres razmatra predlog predsednika Buša za dodatnih 100 milijardi dolara za vojne operacije u Iraku i Avganistanu. Republikanci su se zavetovali da će blokirati nove demokratske napore i time odmah signalizirali svoje protivljenje.
Demokratski lideri u Beloj kući su optimistični povodom usvajanja njihovog predloga zakona, dok se njihove kolege u Senatu suočavaju sa otporom republikanaca priznajući da su njihove šanse da privuku dovoljan broj birača veoma slabe.
Novi američki komandant u Iraku general Dejvid Petreus upozorio je da su američke trupe suočene sa dugim putem, ostavljajući otvorenom mogućnost za pozivanje većeg broja vojnika kako bi se uspostavio mir u zemlji.
Namere demokratskih lidera da se utvrdi tačan datum povlačenja trupa iz Iraka razgranale su se i izvan Kongresa, naročito su se odrazile na predsedničku trku. Senat planira da postavi datum za povlačenje trupa do 31. marta 2008. što je slično sa predlogom senatora Baraka Obame, demokrate iz Ilinoisa. Njegov rival senator Hilari Klinton iz Njujorka, zagovara fazno povlačenje trupa, i nije predložila specifičan datum povlačenja. Ona je izjavila da namerava da podrži demokratsku rezoluciju. „Samo pokušavamo da izvršimo pritisak na predsednika. To je poenta svega“.
Predlozi u Predstavničkom domu i Senatu odrazili su pojačana osećanje među demokratama da je američka javnost spremna za kraj rata. Još, demokratski lideri rade i prekovremeno od sumraka do svitanja, prodaju planove nervoznim partijskim konzervativcima i nezadovoljnim liberalima.
U Predstavničkom domu, demokratski lideri predstavili su zakon svojim članovima koji predviđa nove uslove za vojne operacije u Iraku, ali i poziva na povlačenje trupa do avgusta 2008. Demokratski predlog iznet u Predstavničkom domu traži od Buša da potvrdi da je iračka vlada ozbiljno razmotrila vojne, političke i ekonomske reference. Ukoliko Buš ne može da potvrdi da je načinjen progres u Iraku, zakon poziva da većina svih borbenih trupa bude povučena počev od jula ove godine, a završena do 31. decembra. Zakon će, takođe, zabraniti vojne akcije u Iranu sem ukoliko to Kongres ne odobri. Demokrate su predložile potrošnju dodatnih 900 miliona dolara u cilju pomoći trupama da se oporave od psihičkih povreda i posttraumatskih stresova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari