Amfilohije: Ne slažem se sa odlukom Sinoda da dodeli orden Svetog Save Vučiću

Ostavite komentar


  1. Nisam pristalica Amfilohija, ali ovaj zaključak je logičan. Možda Irenej žuri, jer ako Vučić prizna Kosovo, neće ni on imati hrabrosti, da mu dodeli orden sv. Save. Zašto je njegova svetost toliko snishodljiv, teško je znati, da li je fasciniran političarima, ili je ostario, pa ne razume stvarnost.

    1. Kako zašto? Pa Vučić malo malo upumpava velike količine novca (našeg novca) toj SPC. A zna se šta SPC i njene vladike najviše vole.

    2. Velika se količina novca, poreskih obveznika, sliva u SPC, lojalnost mora da se nagradi.

  2. Svi se kao bore protiv Vucica a ustvari je u pitanju borba ko ce biti novi Patrijarh. Ko god da postane patrijarh opet ce biti Vucicev covek. Sprdaju narod svojim niskim spletkama i interesnim radnjama.

  3. Amfilohije je jedan od tri svetionika pravoslavlja, srpstva i ljudskosti koje teba da ima jedan monah. On jeste Mitropolit, ali je pre svega i iznad svega monah. Njegovu veličinu, mudrost i razboritost će dokučiti tek sledeće generacije. Malobrojni to sada vide. Šteta što među nama nema više ovakvih koji na okupu čvrsto drže svoje porodice, zajednice ili državu.

  4. Odnos patrijarha i Vucica je najbolje opisao Coraks u jednoj od njegovih karikatura.

  5. Mitropolit je izgovorio i jos nesto, mozda i mnogo bitnije od tog ordena. Direktno se konfrontirao zavnicni-nezvanicnoj ali evidentnoj politici Beograda da je predsednik Srbije predsednik svih Srba. Pri tome koristi izraz „Srbijanski“ kako to rade Hrvate i Crnogorci kako bi uticaj Beograda omedjili u granice drzave Srbije. Sve dakle suprotno od onog cemu Beograd tezi: da su svi pravoslavcni na ovim prostorima Srbi, svim Srbima glavni grad Beograd i nacionalni predsednik da je izabrani predsednik republike Srbije, ko god da je to.

    1. Zorane T, moja majka koja nije bila ni Hrvatica, ni Crnogorka, govorila je da je SRBIJANKA. I od tog pitanja ste napravili politikanstvo. Hocete posto-poto da kazete da mi nismo ni Hrvati, ni CG, ni… a to je STRUCNO (jezicko) pitanje.

      Da se vratim na temu:
      Kad sam procitao da deo SPC predlaze gurua AV za Orden Sv. Save, odmah mi je pao napamet Novak Djokovic koji ga je dobio pre nekoiliko godina. Uporedimo:

      Svadja li nas s nekim Novak? Ima li Novak svadjalacko-ratnicku proslost? Svadja li se i sa kim Novak u Srbiji? Uporedite to sa odnosom gurua AV sa opozicijom. Kakve saradnike ima Novak, a kakve guru AV?

      Mozda je neuporedivo (Ja mislim da jeste, jer i jedan i drugi (ne)rade u interesu Srbije).

  6. Nema veceg Hriscanina ni coveka blizeg Bogu u ovom momentu na celoj zemaljskoj kugli od Mitropolita Amfilohija. Amin

  7. Pa , neka budala krši Ustav zemlje kojom vlada?!? I, šta? Trebamo da tapsemo i podržavam???” “ U pamet se braćo Srbi…”

  8. Predsednik, sa sve svojom svitom, radi u najboljoj tradiciji srpskog pravoslavlja, podelio je narod, vernike, svakodnevno bogohuli i ima napade netrpeljivosti i kratkih živaca, trguje Kosovom, a svoj opus na najbolji način predstavlja u smernom i sabornom Informeru i Pinku. Uočio je to, na svu sreću, i Sinod SPC.

  9. Sramota bi to bilo za Srbiju. Vučić je bio deo vlasti Slobe, Mire i Šešelja koji su izvršili satiranje Srba na ovim prostorima, i vratili ih u Srbiju i stavili „na prosjački štap“. Sem toga izazvali su glad devedesetih godina i bombardovanje . Orden Svetog Save dati malom Šešelju, to bi bilo zalosno za ovaj narod. Orden se dodeljuje nakon decenijskog rada i zasluga, a ne na osnovu „mlaćenja prazne slame“

  10. Nekoliko cinjenica. Car Dusan je na neobican nacin proizveo prvog Srpskog patrijarha. Rastko Nemanjic je ukazom Kneza Milosa proglasen za Svetog Savu zbog sukoba sa Grckim trgovcima. SPC veoma malo postuje poruke Svetog pisma: zabrana episkopa da se ozeni, da je JEDINI posrednik za ljude prema Bogu Hristos, da se ne sme dogradjivati Sveto pismo raznim knjigama, da se ne sme klanjati nikom sem Bogu, da se vernici mole u samoci, itd.

  11. Mogli bi ovog naprdnjackog „firera“ ( A.V.-A.V.-a ) da kanonizuju u sveca sa svetovnim imenom „Sveti Aleksandar „mucenik „“ jer toliko se „muci“ oko srpskih svetinja i Srbskog Kosova i Metohije da ce na kraju da ga preda ili proda bez „zrna baruta“. A sto se tice doticnog patrijarha SPC-a Irineja valjda je svima jasno ciji je „simpatizer“, naravno Aleksandra „prepodobnog“ i samokrunisanog ( na Jevandjelju ) despota. Josip Broz Tito je imao „svog patrijarha“ po imenu German a ovaj nesrecnik tzv predsednik Srbije ima doticnog „patrijarha“ po imenu Irinej. I jedan i drugi diktator imali su svoje patrijarhe i tzv „crvene popove“, kako bi mogli da lakse manipulisu sa i onako izmanipulisanim i priglupim vernicima a sami su bili ( ovaj je jos uvek ) nevernici u svakom pogledu.

  12. Ja se slažem da mu se da taj orden, jer otkako se upredsednikovao, gradjani se masovno krste dok On priča.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.