Analiza nabavke vakcina u Srbiji: U protekle dve godine kod vakcina za obaveznu imunizaciju primećene velike razlike u vrednosti i naručenim količinama 1Foto: Pixabay/k-e-k-u-l-é

Organizacije Partneri Srbija i Pravni Skener saopštile su danas da su sprovele istraživanje o javnim nabavkama vakcina protiv gripa i za obaveznu imunizaciju, kao i istaživanje o javnim nabavkama RTG aparata u protekle dve godine, i da su kod vakcina za obaveznu imunizaciju primećene velike razlike u vrednosti i naručenim količinama.

Skrenuli su pažnju da javne nabavke vakcina za imunizaciju sprovodi Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RFZO), u skladu sa pravilima za sprovođenje centralizovanih javnih nabavki.

„Kada su u pitanju vakcine za obaveznu imunizaciju, primećene su velike razlike u vrednosti i količinama vakcina za 2021. u odnosu na 2020. godinu. Naime, ukupna procenjenja vrenost za 2021. godinu u iznosu od 4 miijarde dinara je za 60 odsto veća u odnosu na vrendnost za 2020. godinu, dok se razlike u količini kreću od 48 odsto do 90 odsto uvećanja za 2021. godinu“, ukazale su organizacije Partneri Srbija i Pravni Skener.

Kada je u pitanju javna nabavka vakcina protiv gripa za lica starija od šest meseci – u 2020. godini definisane su količine od 1.000 doza, a u 2021. godini količine su 230.000 doza, istakle su u saopštenju.

Navele su i da je primetan „nizak nivo transparentnosti“ tih postupaka, kao ni da konkurencija nije bila na prihvatljivom nivou jer je, kako su naveli, čak za 73 odsto partija bila podneta samo jedna ponuda.

Ocenili su da to negativno utiče na visinu ponuđenih cena, izbor kvaliteta robe i ostavlja dodatni prostor na potencijalne zloupotrebe.

Kada je reč o nabavkama RTG aparata, uočili su da u zdravstvenim ustanovama ovi aparati nisu bili u funkciji zbog višegodišnje upotrebe, te nisu mogli da rade u kapacitetu koji bi zadovoljio potrebe tokom pandemije.

„U javnim nabavkama za RTG aparate pojavilo se 12 privrednih subjekata u poziciji ponuđača, što je više nego u većini drugih javnih nabavki dobara“, istakli su u Analizi.

Ovom istraživanju, kako su podsetili, prethodila je izrada Analize javnih nabavki medicisnkog kiseonika, Analize javnih nabavki oksimetara i RTG filmova i Analize javnih nabavki Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

Sva istraživanja sprovedena su u okviru projekta „Javne tajne u javnom zdravlju“, podržanog od strane Balkan Trust for Democracy, i pokazala su niz nepravilnosti i specifičnosti u postupcima javnih nabavki, poput netransparentnih izmena Ugovora o javnim nabavkama, nepoštovanja rokova predviđenih planovima, kao i formulisanja traženih tehničkih specifikacija robe tako da samo određeni ponuđači mogu da ispune uslove, ukazali su u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari