Angelina Topić: Stopama roditelja 1Foto: Instagram

Ni u čemu nije lako biti prvi na svetu kada dolaziš iz geografski, ekonomski i populaciono male države kao što je Srbija, pogotovo ne u atletici…

… jer „kraljica sportova“ ovde nikada nije bila među omiljenijim izborima roditelja prilikom odlučivanja gde će im deca utrošiti višak energije, pa liderska pozicija Angeline Topić na svetskoj rang-listi juniorskih skakačica uvis vredi maltene kao medalja.

Učenica početnog razreda srednje škole do deobe trona sa Ruskinjom Polinom Parferenkom došla je pre nekoliko dana, kada je na njenom uvodnom takmičenju u 2021. godini – prvenstvu Beograda za junior(k)e i mlađe pionir(k)e preletela preko lestvice postavljene na 185 centimetara.

I tim skokom ubila više „muva“, jer nije samo završila na vrhu pobedničkog postolja nego je ponovo oborila lični rekord i ispunila norme za Evropsko juniorsko prvenstvo u Talinu i planetarni šampionat u konkurenciji starijih juniorki u Najrobiju.

Ostavši „samo“ sedam centimetara ispod državnog rekorda u tom uzrastu u vlasništvu naše poslednje velike atletičarke u ovoj disciplini Tamare Malešev.

Premda je davno penzionisanu koleginicu prošle sezone nadmašila u kategoriji pionirki, prešišavši njen 39 godina star rezultat.

I ništa od toga nije slučajno, jer supertalentovana Angelina od malena „visi“ na atletskim stadionima, uz slavne roditelje Dragutina i Biljanu Topić.

Majka velike nade domaće atletike svojevremeno je za dlaku ostala bez bronze u troskoku na prvenstvu sveta, samo zato što je njena direktna konkurentkinja iz Rusije letela na krilima koktela nedozvoljenih supstanci poznatog kao vojvotkinja, dok je suprug njen srpski sport zadužio medaljama u skoku uvis sa velikih juniorskih i seniorskih takmičenja, važećim juniorskim rekordom (237 cm), učešćem na šest Olimpijskih igara (najdalje otišao do 4. mesta), i dalje nedodirljivim državnim rekordom (238),  kao i 15. pozicijom na rang-listi najboljih skakača svih vremena.

– Ona se rodila sa bogomdanim talentom. Ima sve ono što treba da ima skakač uvis, to je jedna tehnička disciplina koju čovek mora da oseti. Razumna je devojka i shvata važnost treninga, nekih budućih odricanja… Sa njom radim obazrivo – reči su oca i trenera (u Topićevom klubu Top Jump) vukovca beogradske OŠ „Strahinja Banović“, čiji je potencijal prepoznat i u troskoku i višeboju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari