Anketa: Čak 53 odsto studenata neće biti u mogućnosti da izdvoji više novca za stanovanje 1Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Čak 53 odsto studenata procenilo je da neće biti u mogućnosti da izdvoji više novca od onog koji je do sada bio predviđen za zakup nekretnine u kojoj stanuju, pokazala je anketa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, prenosi danas list Nova.

U anketi je učestvovalo 410 studenata, od toga 53 odsto sa Univerziteta u Novom Sadu, 41 odsto sa Univerziteta u Beogradu i pet odsto sa drugih univerziteta u Srbiji.

Najveći broj ispitanika tokom školske godine živi u garsonjeri ili jednoiposodnom stanu.

Za odabir stana najbitniji su im cena zakupnine, zatim mesečni troškovi stana, lokacija, enterijer, pa kvadratura.

Maksimalan mesečni budžer studenata za zakup stana bio je između 100 i 200 evra, dok su zakup stana u proseku plaćali 200 evra.

Anketirani studenti Univerziteta u Beogradu u najvećem procentu iznajmljuju stanove, dok studenti Univerziteta u Novom Sadu najvećim delom žive u kući ili stanu koji je u vlasništvu njihovih roditelja.

Kao najčešće razloge poskupljenje studenti navode inflaciju, dolazak državljana iz Rusije i Ukrajine, ali i „pohlepu i bezobrazluk vlasnika stanova“.

Najveći broj anketiranih studenata, njih 53 odsto procenjuje da neće biti u mogućnosti da izdvoji više novca od do sada predviđenog zakupa nekretnine u kojoj će stanovati.

Maksimalno prihvatljivo povećanje cene zakupa na mesečnom nivou za većinu ispitanika bi bilo do 50 evra.

Ako cene zakupa nastave da rastu, čak polovina studenata navodi da će morati da nađe honorarni posao, a 38 odsto njih da će morati da se vrati u mesto prebivališta koje je van grada u kojem studiraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.