Antifašistički front: Još pet ustaša na spisku nevinih žrtava 1Foto: Shutterstock/blvdone

Antifašistički front 23. oktobar (AF23X) iz Novog Sada upozorio je danas da su istoričari istraživačkim radom pronašli još pet ustaških zločinaca koji se nalaze na spisku „nevinih žrtava 1944/45“ kojima novosadska vlast planira da postavi spomenik 26. decembra.

Kako podsećaju u svom apelu, veliki broj Novosađana i Novosađanki se s razlogom protivi tom spomeniku – „simbolu revizionizma i relativizacije zločina“ počinjenih u Drugom svetskom ratu od strane fašističkih zločinaca i njihovih saradnika i izjednačavanja zločinaca i žrtve.

Pet novootkrivenih „nevinih žrtava“ koje su istoričari pronašli na zvaničnom spisku, priloženom uz zvaničan zahtev za podizanje spomenika, jesu Daniel Petar, Krković Mirko, Lederer Petar, Lerik Antal i Rabik Antun.

Kako ističu iz AF23X, istoričari su utvrdili da su svi oni učestvovali u pljačkanju, zlostavljanju i ubijanju civila, čime su odgovorni za ratne zločine, za šta su neki od njih, poput Daniela Petra i zvanično osuđeni na smrt.

„Zaista bi posle ovih novih saznanja istoričara i broja ustaša na spisku zločinaca trebalo na tabli postaviti i natpis na hrvatskom jeziku da se slavljenici ovih ‘nevinih žrtava’ ne osećaju zapostavljeni“, navodi u svom apelu AF23X.

Antifašisti su ponovo pozvali građane i građanke Novog Sada da budu u pripravnosti da brane grad jer radovi „izgleda, nastavljaju pored svih naših apela, upozorenja pa i molbi!“

Podsetimo, Antifašistički front 23. oktobar je, zahvaljujući uvidu u dokumentaciju koja je pratila zahtev za podizanje „Spomenika nevinim žrtvama 1944/45“, na spisku pronašao više od deset osuđenih ratnih zločinaca, pripadnika ustaškog pokreta, honveda i domaćih kolaboracionista, zbog čega je alarmirao novosadsku javnost i, organizujući proteste u dva navrata, zatražio od gradskih vlasti da se spomenik ne gradi.

Nakon toga, više opozicionih stranaka, aktivista i organizacija i pojedinaca takođe je javno protestovalo, predalo peticiju sa oko 5.000 potpisa građana i apelovalo na gradsku vlast da ne gradi spomenik pod ovim uslovima ili da prethodno sa spiska žrtava izbaci ratne zločince.

I prethodni gradonačelnik Miloš Vučević i njegov naslednik Milan Đurić oglušili su se o te apele, a rok za podizanje spokenika u više navrata je pomeran da bi, za sada poslednji, bio najavljen za 26. decembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari