Antifašistički front: Još devet zločinaca planirano da se nađe na spomeniku nevinim žrtavama u Novom Sadu 1Ilustracija foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Organizacija Antifašistički front „23. oktobar“ iz Novog Sada saopštila je večeras da su istoričari istraživačkim radom pronašli još devet ratnih zločinaca iz Drugog svetskog rata, čija su imena bila predviđena da se nađu na spomeniku navodnim nevinim žrtvama 1944/45. godine, koji bi tebalo da bude postavljen u tom gradu.

U saopštenju se navodi da su na tom spisku ustaše iz Sremske Kamenice Sima Jurišić, Nikola Kenđel, Mato Krsmanović, Ivan Čordaš, Đuro Šljerac i Andrija Sloboda, kao i Mihajlo Sloboda, koji je bio predsednik opštine Sremska Kamenica za vreme vladavine fašističke Nezavisne države Hrvatske u Sremu.

Dodaje se da su na spisku i ratni zločinci Andrija Miklin iz Petrovaradina i Marko Močaj iz Sremske Kamenice.

Time se broj onih koje je Antifašistički front „23. oktobar“ identifikovao kao ratne zločince popeo na 32 osobe.

Antifašisti su u više navrata organizovali proteste ispred postamenta koji je postavljen na mestu na kojem bi trebalo da bude podignut spomenik, a u više navrata su upućivani apeli domaćoj i međunarodnoj javnosti, kako bi sprečili podizanje tog spomenika, čije je postavljanje inicirao Savez vojvođanskih Mađara, uz podršku Srpske napredne stranke u Skupštini grada Novog Sada.

Ocenili su da bi taj spomenik bio „simbol revizionizma i relativizacije zločina“ počinjenih u Drugom svetskom ratu od strane fašističkih i nacističkih zločinaca i njihovih saradnika, te da bi predstavljao izjednačavanje zločinaca i žrtava.

I više političkih stranaka, aktivista i organizacija i pojedinaca takođe je javno protestovalo zbog namere gradskih vlasti da podignu taj spomenik.

Grad Novi Sad krajem decembra raskinuo je ugovor sa izvođačem radova koji je trebalo da postavi sporni spomenik.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac rekao je za lokalni portal 021 da je zahtev za sporazumni raskid ugovora podneo sam izvođač, zbog „konstantnih ometanja“, ali da grad ne odustaje od odluke o postavljanju tog spomenika, te da će biti raspisana nova javna nabavka.

Na mestu gde je trebalo da bude postavljen spomenik nalazi se samo postament, na kojem antifašisti neprestano ostavljaju protestne poruke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari