Američki državni sekretar Džon Keri potvrdio je juče u Varšavi da SAD ne odustaju od plana razmeštanja antiraketnog štita u Poljskoj i da će rakete presretači biti spremne u bazi Ređikovo 2018. godine. Keri je u susretu s poljskim ministrom inostranih poslova Radoslavom Šikorskim rekao da bez obzira na otkravljivanje odnosa SAD sa Iranom, planovi Amerike da razmeste svoj evropski deo antiraketnog štita pored Rumunije i u Poljskoj ostaju aktuelni.

„U 2018. u Poljskoj će funkcionisati antiraketni štit. Poljska se razvija, naše savezništvo se razvija. SAD i Evropska unija dužni su da naprave najveći savez na svetu“, kazao je Keri na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Šikorskim. Američki šef diplomatije doputovao je preksinoć iz Rijada u kratku posetu Poljskoj, kao jedinoj evropskoj zemlji posle njegove desetodnevne bliskoistočne turneje. Šikorski je naveo da je sa Kerijem razgovarao o bezbednosti, istočnoj politici EU pred novembarski samit u Vilnjusu, na kome bi Ukrajina eventualno mogla da sa Unijom potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, privrednim temama, uključujući i vojnu industriju i kupovinu naoružanja za modernizaciju poljske armije.

Skandal u vezi sa špijuniranjem američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) pomenuli su tek novinari. „Predsednik SAD Barak Obama naredio je da se obavi pregled naših aktivnosti u toj oblasti da bi ubuduće procedure bile poznate i javne. To je stvar o kojoj razmišljamo. Delujemo zajedno. Moramo da očuvamo meru, ravnotežu između zaštite društva i privatnosti građana“, kazao je Keri. On je preksinoć posetio grob nedavno preminulog prvog slobodno izabranog premijera Poljske nakon pada komunista 1989. godine Tadeuša Mazovjeckog i položio venac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari