AOM: Deportacija Dojčinovića skandalozna, utvditi ko je tražio da bude na "crnoj listi" 1Foto: Medija centar

Asocijacija onlajn medija (AOM) saopštila je da su zadržavanje na aerodromu u Abu Dabiju i deportacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata glavnog i odgovornog urednika istraživačkog portala KRIK Stevana Dojčinovića, „skandalozni“, a posebno obrazloženje da je njegovo ime na „crnoj listi“.

AOM smatra da je to „opasan incident“ koji ukazuje na nepoštovanje ljudskog prava na slobodno kretanje.

Za ovu medijsku organizaciju, čiji je KRIK član, „još je neverovatnije“ što je Dojčinović od policije UAE dobio informaciju da je na „crnoj listi“ jer je to zatražila „vlada neke druge države“.

„Apelujemo na državne organe, ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova Srbije, da hitno rasvetle ovaj slučaj, i javnost obavesti o tome zašto je jednom građaninu Srbije zabranjeno da se slobodno kreće i koja je to vlada intervenisala i tražila da se Dojčinoviću uskraćuje to pravo“, piše u saopštenju.

AOM dodaje da je to „nezapamćen skandal“, i podseća da je Dojčinović slično doživeo na putu za Rusiju pre nekoliko godina, kada mu je rečeno da predstavlja „opasnost po bezbednost te države“.

„U pitanju su prakse koje ugrožavaju demokratiju i ulogu novinarstva u demokratskim društvima, a posebno onog koje se bavi korupcijom, pranjem novca i organizovanim kriminalom“, rečeno je u saopštenju.

Dojčinović je bio pozvan u UAE da učestvuje na konferenciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala, odnosno u debati upravo o temama korupcije i organizovanog kriminala, o kojima njegov medij piše u Srbiji.

Dana je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije za Cenzolovku rečeno da su „preko naše Ambasade, od Emirata zatražili informacije o skandaloznom tretmanu novinara“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.