AP: U Srbiji doček Nove godine sa masovnim okupljanjem uprkos korona virusu 1Beograd decembra 2021. foto EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIĆ

Proslava Nove godine počela je večeras u Beogradu, gde je za razliku od drugih glavnih gradova u Evropi dozvoljeno masovno okupljanje uprkos strahovima od varijante omikron korona virusa koja se se brzo širi, prenela je američka agencija AP.

Veliki broj ljudi okupio se u gradu zbog koncerata na otvorenom, vatrometa i svetlosnog šoua u novoizgrađenoj staklenoj kuli koja je „postala zaštitni znak projekta srpske desničarske populističke vlade“.

Sa brojnim noćnim klubovima i barovima, i relativno niskim cenama, Beograd je postao glavna atrakcija za mlade koji dolaze iz susednih balkanskih država.

Srpski zvaničnici ignorisali su upozorenja medicinskih stručnjaka koji kažu da masovne svečanosti treba ukinuti sve dok se omikron širi po Evropi, navodi AP.

Većina evropskih zemalja uvela je ograničenja i zabranila proslave Nove godine kako bi obuzdala širenje korona virusa.

U pokušaju da otklone zabrinutost, gradske vlasti Beograda obezbedile su 50.000 maski, mesta za brzo testiranje na virus i sredstva za dezinfekciju na ulazima u ograđene prostore za novogodišnje koncerte.

Međutim, kovid propusnice koje su potrebne za barove i restorane, i to samo uveče, nisu obavezne za događaje na otvorenom u Srbiji, podsetio je AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari