U Zdravstvenom centru u Požarevcu na nekim odeljenjima lekari pregledaju pacijente na aparatima koji su stari i tri decenije. Neretko rezultati pregleda nisu pouzdani pa su zbog toga moguće i greške u dijagnostikovanju bolesti. Najteža je situacija na internom odeljenju gastroenterologije, a savremeni dijagnostički uređaji nedostaju i hirurgiji, kao i na odeljenju ginekologije u Domu zdravlja.

Srećko Bosić, rukovodilac bolnice, naglašava da se zbog zastarele opreme, karcinomi, a posebno debelog creva, otkrivaju u poodmakloj fazi i da se zbog toga 40 odsto pacijenata podvrgava operacijama sa neizvesnim ishodom.

– Na internom odeljenju bolnice neki aparati i oprema stari su 30 godina. Sa takvom opremom svakodnevno otkrivamo predmaligna i maligna stanja kod bolesnika u jednjaku, želucu, debelom crevu, jetri ili gušterači – kaže Branko Josić, internista i gastroenterolog, i dodaje da je trend u svetu da se takva stanja otkrivaju što ranije jer je lečenje uspešnije, jeftinije i jednostavnije.

– Nažalost, mi nemamo takve mogućnosti, naročito na donjoj endoskopiji, jer nam nedostaje savremena oprema i imamo samo jedan kolonoskop koji nam endoskopski omogućava ulazak u debelo crevo i otkrivanje raznih patoloških promena. S tim aparatom mi imamo mogućnost da dijagnostikujemo, da uzmemo isečak tkiva i da ga šaljemo na dalji pregled, i to je sve. Taj jedan kolonoskop pripada fiber optičkoj tehnologiji staroj 20 godina. Sa takvim aparatom postoji mogućnost greške zato što je optičko polje malo, a posle svakog pregleda mora da se vrši hemijska sterilizacija aparata i tu se gubi najmanje pola sata. Sa tim aparatom mi nismo u mogućnosti ni kvantitativno da postignemo dovoljan broj pregleda. Poznato je da ako se na vreme otkrije polip, on se može ukloniti i pacijent na vreme izlečiti, a mi to nismo u mogućnosti da pružimo onoliko koliko je potrebno. Zato nam se i događa da su najčešći karcinomi koje mi Aotkrivamo u poodmakloj fazi bolesti kada je potrebna operacija sa neizvesnim ishodom. Kada bismo imali video endoskop, bila bi preciznija dijagnostika, na vreme bismo otkrivali polipe i pacijente ne bismo slali za Beograd, ali mi nemamo novca da kupimo takav uređaj – naglašava dr Josić.

U Zdravstvenom centru ističu da je, iako je od Ministarstva zdravlja pristigao jedan broj aparata, situacija i dalje teška.

Direktor ZC Miodrag Bogosavljević napominje da nedostaju aparati i u Domu zdravlja.

– Domu zdravlja u prvom redu nedostaje ultrazvučni aparat sa ginekološkom sondom za pregled materice, jajnika i celog trbuha, zatim kolonoskop za rano otkrivanje raka grlića materice i drugih ginekoloških oboljenja. Tu je i digitalni rendgen aparat za dijagnostiku raznih oboljenja.

U bolnici nam nedostaje oprema u operacionim salama. Pre svega operacioni stolovi od kojih su neki stari i preko 30 godina, zatim ultrazvučni nož za ginekološke operacije i operacije debelog creva, aparati za anesteziju, za intenzivnu negu, defibrilatori i drugo. Zbog nedostatka nove, savremene opreme najviše trpe pacijenti koji dugo čekaju na preglede ili ih šaljemo u druge ustanove, mada se naši lekari trude da i sa zastarelom tehnologijom daju maksimum – ističe direktor Bogosavljević.

Novac za porodilište

Zdravstveni centri iz rumunskog grada Rešice i Požarevca konkurisaće kod fondova EU kako bi dobili milion evra za radove u bolnicama. Ukoliko u EU prihvate ovu kandidaturu, Požarevljani će dobiti 500.000 evra za završetak porodilišta, na kom su radovi stali pre 11 godina. Direktor Požarevačkog Zdravstvenog centra Miodrag Bogosavljević kaže da je sa Ministarstvom zdravlja dogovoreno da se obavi prenamena ovog objekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari