Apel akademske zajednice za hitno uvođenje mera za suzbijanje epidemije 1Foto: EPA-EFE/DAVID CROSLING

Na sajtu peticije.online u toku je potpisivanje peticije koju je pokrenula grupa Ujedinjeni naučnici protiv kovid 19. Oni apeluju na predstavnike Vlade Srbije i Kriznog štaba da hitno uvedu paket protivepidemijskih i pratećih ekonomskih mera, u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja epidemije.

„Poražavajuće je da budemo na prvom mestu u Evropi i svetu po broju novozaraženih, sa visokom stopom smrtnosti, a da se u praksi ne sprovode gotovo nikakve mere prevencije i zaštite. Stoga vas kao nadležne pozivamo na odgovornost prema svim građanima ove zemlje“, navodi se u tekstu peticije.

Iako su saglasni da je vakcinacija ključna u borbi protiv epidemije, naučnici napominju da ona nije dovoljna mera, u situaciji kada je vakcinisano samo oko 43 odsto ukupnog i oko 54 odsto punoletnog stanovništva, a posebno imajući u vidu da nije sprovedena jasna i dosledna kampanja opšteg vakcinisanja.

„Stoga u potpunosti podržavamo mere koje su predložili lekari, okupljeni oko inicijative „Ujedinjeni protiv kovida“ i podsećamo Vladu Republike Srbije i nadležna tela na njihovo otvoreno pismo objavljeno 30. septembra. Ujedno vas podsećamo da su slične mere primenjene u drugim zemljama Evrope i sveta gde su se pokazale efikasnim, a da su takođe predviđene Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Republike Srbije“, piše u tekstu peticije.

Naučnici poručuju da u potpunosti podržavaju stav inicijative „Ujedinjeni protiv kovida“ da je neophodno uvesti „crni nivo zatvaranja objekata“, što podrazumeva obustavljanje svih masovnih skupova, zabranu muzičkih, sportskih i umetničkih događaja, zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, sem rada za dostavu na kućnu adresu, kao i da se na proslavama mogu okupiti najviše četiri zvanice.

Oni se zalažu i da obrazovne ustanove pređu na onlajn nastavu, a da vrtići ostanu otvoreni samo za decu roditelja esencijalnih zanimanja.

Takođe predlažu da se zaposlenima tamo gde je moguće obezbedi rad od kuće, zatvaranje tržnih centara i prodavnica, osim onih koje prodaju prehrambene proizvode, apoteka i benzinskih stanica.

Napominju da je u periodu potpunog zatvaranja neophodno obezbediti paket socijalnih mera za profesije koje su posebno ugrožene zatvaranjem i zabranom javnog okupljanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari