Apelacioni sud u Prištini potvrdio presudu Ivanu Todosijeviću 1foto printskrin-youtube-rtv-pul

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je prvostepenu presudu kojom je bivši predsednik opštine Zvečan i ministar uprave i lokalne samouprave Ivan Todosijević osuđen na godinu dana zatvora, zbog navodnog izazivanja nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje i netrpeljivosti.

Osnovni sud u Prištini, u ponovljenom postupku, Ivana Todosijevića osudio je 19. oktobra prošle godine, a njegovi branioci potom su uputili žalbu Apelacionom sudu, piše RTS.

U obrazloženju žalbene presude iz Apalacionog suda su naveli da su neosnovane pritužbe Specijalnog tužilaštva i branioca osuđenog Todosijevića, advokata Nebojše Vlajića, preneli su mediji na albanskom.

U objašnjenju odluke po tužbi odbrane, za bitne povrede odredaba krivičnog postupka, navodi se da je utvrđeno da presuda nije obuhvaćena navedenim povredama koje bi uslovile njeno poništavanje.

Žalbeno veće je ocenilo neosnovanim tvrdnje odbrane da se u konkretnom slučaju ne radi o krivičnom delu, već o verbalnom deliktu, odnosno o pravu na slobodu izražavanja.

„Ovakvi iskazi okrivljenog, u kontekstu okolnosti, u potpunosti odražavaju umišljaj mržnje“, navodi se u odluci suda.

Ivan Todosijević, prvostepeno je prvi put osuđen krajem 2019. godine u Prištini na dve godine zatvora zbog izjave koju je dao na obeležavanju 20 godina od NATO bombardovanja u Zvečanu, kada je naveo da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombarodovanje.

Prvostepenu odluku potvrdio je kasnije i Apelacioni sud u Prištini. Branioci Todosijevića su potom žalbu podneli Vrhovnom sudu. Veće tog suda odlučilo je da vrati slučaj na ponovno suđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari