APV: Sadnice „Gradskog zelenila“ u Novom Sadu masovno propadaju 1foto: APV

Ovih dana građani Novog Sada suočavaju se s prizorima sasušenog zelenila novosadskih parkova, drvoreda i drugih zelenih površina, saopštila je Akcija progresivne Vojvodine.

Kao razlog navode „visoke temperature ovog leta, ali i višegodišnji nemar i nebriga ljudi koji vode ovaj grad – u prvom redu načelnika Uprave za komunalne delatnosti, članova Gradskog veća, gradonačelnika,“.

„Gradske vlasti su odgovorne za propadanje hiljade mladih stabala koje su u Novom Sadu poslednjih godina zasađene kroz program ozelenjavanja Javnog komunalnog preduzeća „Gradsko zelenilo“. Na nove sadnice se iz budžeta Grada Novog Sada svake godine potroši preko 30 miliona dinara“, navodi se u saopštenju APV-a.

Kako ističu, građani Novog sada su svedoci toga da „većina tih sadnica vrlo brzo propadne, osuši se još iste godine, dok se u isto vreme stara stabla nemilice seku“, nazvavši to primerom „besprizornog rasipanja novca svih građana“, kojim se pokazuje „nesposobnost gradskih čelnika i odsustvo bilo kakve ekološke svesti“.

Iz te stranke poručuju da su zelene površine u svim delovima grada neophodne su jer obezbeđuju kiseonik, pomažu da naša deca odrastaju u zdravoj životnoj sredini, predstavljaju barijeru protiv zagađenog vazduha, čine da temperature leti budu i do pet stepeni niže.

APV najavljuje da će u narednih šest meseci detaljno predstaviti građanima rešenje za taj problem, koji podrazumeva i reformu čitavog komunalnog sistema u Novom Sadu, ali da je prvo potrebno „smeniti neodgovornu upravu grada i novosadski „ogranak“ Srpske napredne stranke“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari