Arežina: Postojanje novinarstva dovedeno u pitanje 1Foto: Medija centar

Ima dosta osnova da se kaže da novinari nikada u novijoj istoriji nisu bili u goroj poziciji. Nije ugrožen samo materijalni status novinara, već je i samo postojanje profesije dovedeno u pitanje.

Zloupotreba novinarstva je kod nas podignuta na viši nivo i svedoci smo da mediji postaju aktuelni učesnici političke borbe – kaže za Danas Slobodan Arežina, novoizabrani član Izvršnog odbora Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Ipak, koliko god beznadežno delovala aktuelna medijska scena, prema Arežininim rečima, profesionalni novinari moraju da nastave da se bore.

– Ne treba dizati ruke. To važi i za novinare i za novinarska udruženja. Moramo braniti profesionalizam, koliko zbog sebe, a još više zbog javnosti – ističe Arežina.

On je, zajedno sa Anđelom Milivojević, Biljanom Stjepanović, Vojislavom Stevanovićem, Željkom Bodrožićem, Jelkom Jovanović, Marinom Fratucan, Nedžadom Behljujijem, Tamarom Skrozzom i Tatjanom Jakobi pre dva dana izabran u Izvršni odbor NUNS-a. Na istoj sednici, za predsednika udruženja ponovo je izabran Slaviša Lekić.

Nadzorni odbor NUNS-a u naredne četiri godine činiće Vukašin Obradović, Vuk Cvijić, Duško Medić, LJubomir Đorđević, Mihajlo Kovač, dok će članovi Suda časti biti Vlado Mareš, Danica Vučenić, Draga Božinović, Momčilo Pantelić i Safeta Biševac.

Novi krug ročišta

Slobodan Arežina je smenjen u maju 2016. godine sa pozicije direktora programa Radio-televizije Vojvodine, neposredno nakon pokrajinskih izbora na kojima je najviše glasova osvojila Srpska napredna stranka. On je, dokazujući da je nezakonito otpušten, došao do odluke suda kojom se nalaže njegov povratak na posao. Uprkos tome, Arežina je početkom godine ponovo dobio otkaz, zbog čega je podneo novu tužbu. „Sada me očekuje novi krug ročišta. Nastavljam da se borim. Pritom ovoga puta imam kao dokaz presudu suda koji je ustanovio da je moja smena bila nezakonita“, kaže Arežina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.