Osam, 39, 11, 6, 13, 32 i 34. Nije u pitanju nikakva dobitna loto kombinacija, ovo je ,,šifra“ koju retko koji Novopazarac ne zna, a označava konačan plasman na tabeli, ukupan broj bodova, pobeda, nerešenih rezultata, poraza, broj postignutih i broj primljenih golova u sezoni 2013/14. FK Novi Pazar. U 86 godina dugoj istoriji najboljeg novopazarskog kluba znale su na krajnjim tabelama uz njegovo ime da stoje i krupnije brojke, ali bile su to lige ispod nivoa današnje Superlige Srbije.


Osim fenomenalnog osmog mesta ostaće upamćeno da su u ovoj sezoni od Novog Pazara (31 bod) jedini uspešniji domaćini Crvena zvezda (43) i Partizan (39) i da je konačno pobeđen jedan od tri velikana našeg fudbala – Vojvodina (2:0). Boljku svih generacija fudbalera Novog Pazara nije uspeo da ispravi ni ovaj tim – problem svih problema i dalje se zove gostujući teren. Sa samo osam osvojenih bodova u gostima Novi Pazar je najslabiji superligaš prvenstva. Statistika kaže da se Novopazarci nisu proslavili ni u fer-plej ligi. Po broju žutih i crvenih kartona (84 – 5) niko im nije ravan. Na osnovu ovog podatka stekao bi se utisak da je Novi Pazar naša najgrublja i najnedisciplinovanija ekipa, a opšti utisak je da je u našoj eliti više od deset ekipa po tom osnovu prevazišlo plave. I u ovom prvenstvu Novi Pazar se može pohvaliti brojem gledalaca na svojim utakmicama. Plavi su četvrti najgledaniji tim lige (112.549 – ispred Novog Pazara su samo Crvena zvezda, Partizan i Radnički Niš). Kada se posmatra samo domaći teren opet su samo Crvena zvezda i Partizan gledaniji od Novog Pazara (85.000). Potpuno drugačija slika na tribinama viđena je na gostovanjima Novog Pazara. Jedino je utakmicama Spartaka prisustvovalo manje publike (22.000), Novi Pazar kao gost privukao je pažnju skromnih 27.549 gledalaca.

Rekorder po broju žutih kartona među plavima je Radoš Protić (10). Najviše kartona u direktnim duelima sa Novim Pazarom dodeljeno je fudbalerima Napretka (osam – po četiri u Novom Pazaru i Kruševcu). Najkorektniji u mečevima sa plavima bili su fudbaleri OFK Beograda, ,,romantičari“ su u dve utakmice opomenuti samo jednim žutim kartonom.

Gotovo svi specijalizovani sportski listovi i časopisi bili su jedinstveni prilikom proglašenja najboljeg fudbalera lige. Ta počast ove sezone pripala je vođi navale Crvene zvezde i najboljem strelcu šampionata Draganu Mrđi ( 19 golova ). Osim u jednom slučaju ( proglašen Radoš Protić ) nije bilo dileme ni ko je najbolji fudbaler sezone u dresu Novog Pazara.

Kriterijumi našeg izbora najboljih razlikuju se od svih ostalih. Odbacili smo bilo kakav lični i opšti utisak i bazirali se isključivo na statističke parametre: Prvo – broj odigranih utakmica, pri čemu je osnovni uslov za ulazak na rang listu da je fudbaler nastupio na više od polovine od ukupno 30 prvenstvenih utakmica ( 16 i više ), drugo – broj postignutih golova, za odbrambene fudbalera pored lično postignutih i broj primljenih golova ekipe, treće – asistencije, četvrto – žuti i crveni kartoni.

Vodeći se ovim parametrima dolazi se do rezultata po kojem je opet Dragan Mrđa najbolji fudbaler naše elite u sezoni 2013/14. ( prosečan broj bodova 5,30 ). Među fudbalerima Novog Pazara, kao i u 90 odsto drugačijih ocenjivanja ubedljivo najbolji je Nemanja Arsenijević ( 4,12 ). Ne samo to, nego Nemanja Arsenijević se nalazi među deset najboljih fudbalera Jelen superlige ( sedmo mesto ), istu poziciju Arsenijević zauzima i na listi golgetera sa devet golova. Zanimljivo je da su Nemanja Arsenijević i Dragan Mrđa dvojica fudbalera nad kojima je napravljen najveći broj prekršaja posle kojih su dosuđivani jedanaesterci. Među 100 najboljih fudbalera u ovoj sezoni pored Arsenijevića od igrača Novog Pazara na listi su još i Slobodan Vuković ( 25. mesto ), Radoš Protić ( 35 ), Dejan Rusmir ( 42 ), Bojan Đorđević ( 62 ) i Miljan Mutavdžić ( 79 ). Ako se rukovodimo samo mestom rođenja najbolji Novopazarac je fudbaler Vojvodine Enver Alivodić ( 41 ). Kada bi se distancirali od statistike i rukovodili se isključivo utiskom njemu s pravom pripada jedno od prvih pet mesta među najboljim fudbalerima elitne lige.

Od fudbalera koji su odigrali manje od 16 utakmica, a više od 10, najbolji prosek bodova ima Mladen Lazarević ( 4,30 – zimus napustio klub ), iza njega je još jedan fudbaler koji je otišao iz kluba u polusezoni – Emir Lotinac ( 3,75 ), slede Miloš Budaković ( 3,20 ), Nemanja Supić ( 3,18 ), Vuk Sotirović ( 2,92 ), Kenan Ragipović ( 2,25 ), Vladimir Otašević ( 2,25 ), Predrag Pavlović ( 2,13 ) i Edin Selimović ( 1,45 ).

Najbolji golman lige je čuvar mreže Spartaka Branimir Aleksić ( 3,60 ). Na drugom mestu je bivši vratar Novog Pazara, sada Voždovca Nemanja Supić ( 3,45 ). Marko Šimić čuvajući gol Radničkog iz Kragujevca u prvom delu šampionata i Novog Pazara u drugom nije bio ubedljiv ni po ovom kriterijumu ( prosek bodova 2,30 ), ali zato jeste Miloš Budaković sa prosekom 3,20 na 10 utakmica u kojima je bio prvi golman Novog Pazara. Prvi defanzivac lige je Partizanov bek Vladimir Volkov, igrači Novog Pazara Vuković i Protić nalaze se na devetom i 14. mestu. Plasman Radoša Protića sigurno bi bio mnogo bolji da nije imao čak osam žutih kartona više od Vukovića. Najbolji igrač sredine terena je kapiten Crvene zvezde Nenad Milijaš, dok je fudbaler plavih Arsenijević odmah do njega na drugom mestu. Naravno, lider među napadačima je Dragan Mrđa, a Novopazarac Admir Kecap zauzeo je 13. mesto.

Oslonimo li se samo na ove parametre redosled ekipa na završnoj tabeli neznatno bi se razlikovao od zvaničnog poretka. Novi Pazar je po ovom osnovu napredovao za jedno mesto ( 7. mesto – 27,80 ). Ispred njega su prva Crvena zvezda ( 40,80 ), slede Partizan ( 39,87 ), Čukarički ( 35,50 ), Jagodina ( 35,33 ), Radnički Niš ( 33,83 ) i Voždovac ( 28,93 ).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari