Predsednik Sirije Bašar al Asad objavio je ukaz o dodeli opšte amnestije, javili su mediji u toj državi. U dokumentu se navodi da se amnestija odnosi na sve političke pokrete, uključujući Muslimansku braću, organizaciju koja je zabranjena u Siriji. Asad je takav korak preuzeo posle višemesečnih demonstracija, u kojima je, prema izveštajima međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava, stradalo više od 1.000 ljudi, dok je 10.000 uhapšeno.


Vlada u Damasku je, takođe, ponudila određene političke ustupke koje su demonstranti odbacili kao kozmetičke. Asadovi protivnici izjavili su da je proglas o opštoj amnestiji objavljen prekasno i da nije dovoljan preduslov za okončanje protesta. „Ta mera nije dovoljna. Narod želi pad režima i izvođenje pred lice pravde svih onih koji su počinili zločine“, izjavio je za Bi-Bi-Si Abdel Razak Eid, aktivista grupe „Proglas iz Damaska“. Drugi opozicioni aktivista, Muhamed Abdulah, ocenio je da najnoviji korak Vlade predstavlja dokaz slabosti režima.

Portparol Stejt departmenta Mark Toner pozvao je Asada da preduzme konkretne korake. „Sirijski predsednik je izrekao mnogo toga proteklih sedmica i meseci, ali videli smo veoma malo konkretnih akcija“, rekao je Toner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari