trgovina ljudimaFoto: Shutterstock/Ladda Tonglo

U 2022. godini nevladina organizacija „Akcija protiv trgovine ljudima“ (Anti trafficking action – ASTRA) prepoznala je 62 žrtve trgovine ljudima u Srbiji, međutim prema novoj metodologiji EU ima ih deset puta više.

Na konferenciji u Beogradu pred Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobar, izvršna direktorka ASTRE Marija Anđelković navela je da je za 23 godine ta agencija imala više od 60.000 poziva na SOS-telefon i podržala 604 žrtve trgovine ljudima.

„Po poslednjoj analizi za 2022. godinu, utvrđeno je da je preko 80 odsto žrtava ženskog pola, među kojima su i devojčice, da 40 odsto žrtava ima manje od 18 godina i da raste broj slučajeva interne trgovine ljudima. U 100 odsto slučajeva društvene mreže služe za vrbovanje, pretnje i ucene žrtava“, rekla je Anđelković na konferenciji.

Ona je navela da su ranije žrtve trpele teško fizičko nasilje i povređivanje, dok je danas model postupanja počinioca psihološko povređivanje.

„Kazne za okrivljene u slučajevima trgovine ljudima su od tri do pet godina zatvora, međutim prethodne godine sve kazne za ovo krivično delo bile su ispod tri godine. U poslednje tri godine 100 odsto žrtava koje su dospele do sudskog procesa, bile su žene i devojčice za seksualnu eksploataciju“, rekla je Anđelković.

Istakla je da sve veći broj presuda u postupku dolazi do prekvalifikovanja dela u posredovanje u vršenju prostitucije i tada dolazi do sporazuma o priznanju.

„Sada se već u startu krivično delo ocenjuje kao posredovanje u vršenju prostitucije. Godine 2022. 70 odsto slučajeva gde su žrtve identifikovane kao žrtve trgovine ljudima, u optužnici je pisalo posredovanje u vršenju prostitucije. Problem prava na kompenzaciju može da se reši uvođenjem Fonda za kompenzaciju žrtvama trgovine ljudima, ali se to ne dešava“, rekla je Anđelković.

Navela je da je sve veći broj radne eksploatacije, ali da u takvim slučajevima veoma retko dolazi do pokretanja postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari