Aung San Su Ći, opozicionoj liderki Mjanmara, preti petogodišnja kazna zatvora nakon optužbi vojnog režima te zemlje za kršenja kućnog pritvora. Naime, juče ujutru Aungova je odvezena u oružanom konvoju do zatvora Insein u Rangunu na suđenje koje je u vezi sa posetom jednog Amerikanca koji je početkom ovog meseca doplivao preko jezera do njene kuće.

 Su Ći (63) je u kućnom pritvoru bila gotovo potpuno izolovana u svojoj kući na jezeru u Rangunu u poslednjih šest godina. Međutim, 3. maja, dogodio se prvi incident ovog tipa, kada je Džon Jeto, 53-godišnji vijetnamski veteran iz Misurija, preplivao jezero i posetio je u njenoj kući gde je navodno ostao dva dana. On je identifikovan i uhapšen tek kada se od nje vraćao 5. maja. Prema jednom od mnogih strogih zakona mjanmarskih vojnih lidera kojima oni kontrolišu stanovništvo, gosti koji nisu rođaci moraju da se registruju kod ovlašćenih lica. Strancima je takođe strogo zabranjeno da borave u domovima lokalnih stanovnika.

Trenutak poslednje zakonske inicijative pokrenute protiv Su Ći je veoma važan jer ona treba da 27. maja bude puštena iz kućnog pritvora, jer prema zakonu zemlje kućni pritvor ne može ponovo biti produžen. Ukoliko bude osuđena, vojna hunta će imati osnove da joj ponovo uvede pritvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari