AŽC podneo žalbu Savetu za štampu zbog izveštavanja o prijavljenom silovanju u Nišu 1Savet za štampu: Foto Press centar UNS

Autonomni ženski centar podneo je žalbu Savetu za štampu protiv deset medijskih portala zbog izveštavanja o slučaju prijavljenog slučaja silovanja u Nišu.

AŽC se žalio na izveštavanje portala Mondo, Alo, Dnevno, Novosti, Luftika, Niške vesti, Telegraf, Nova, Informer i Pink.

“Zahtevamo da se razmotri da li su ti portali prekršili Kodeks novinara Srbije objavljivanjem gotovo identičnog teksta 6. januara u kojem se navode informacije da je žena iz Leskovca, koja je nadležnim institucijama prijavila slučaj grupnog silovanja u Nišu, to učinila iz osvete bivšem momku, da je sklona alkoholu, a da je muškarac koga je optužila za seksualno nasilje bio veoma saradljiv i ubedljiv, te da „nije postojala ni mrvica sumnje da joj je on na bilo koji način naudio”, navodi se u žalbi.

AŽC konstatuje da su iznete informacije dobijene od neimenovanih izvora, što je otvorilo sumnju u istinitost izveštavanja.

“Medijsko izveštavanje koje na ovaj način ulazi u nepotkrepljene i nepotrebne detalje, bez obzira na saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova gde se navodi da je u ovom slučaju reč o lažnoj prijavi, može imati dugoročni uticaj, kako na ženu o kojoj je reč, tako i na sve druge žene koje su preživele seksualno nasilje zbog smanjenja empatije javnosti prema žrtvama, neverovanja u njihova iskustva i relativizovanja seksualnih zločina”, navodi se u žalbi ASŽ.

Prema navodima niškog Višeg javnog tužilaštva, devojka iz Leskovca (29) prijavila je niškoj Policijskoj upravi 30. decembra prošle godine u večernjim časovima da je 25. decembra silovana.

MUP je 5. januara saopštio da je devojka “pre poligrafskog ispitivanja priznala policiji da je lažno optužila dvadesetdevetogodišnjeg muškarca za silovanje, kao i mesta gde je navodno silovana”.

Policija je pet dana zvanično ćutala o slučaju, a za to vreme u medijima i na društvenim mrežama objavljivane su nezvanične informacije, u kojima je između ostalog bilo spekulacija, kao i protivurečnih “saznanja” o okolnostima navodnog silovanja.

Mediji su najpre izvestili da je devojka navodno prijavila grupno silovanje u toaletu kafića, navodeći da su u njemu učestvovala četvorica napadača, a kasnije promenila iskaz, te kazala da je bio jedan napadač, a da se silovanje dogodilo u njenom stanu”.

Objavljivali su i različite datume navodnog silovanja- 25, 28. i 30. decembar.

Niško VJT je pokrenulo predistražni postupak povodom ovog slučaja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari