Autonomni ženski centar pruža podršku Severini 1Foto: J. M. S./ATAImages

Povodom odluke Vrhovnog suda u Hrvatskoj koji je u potpunosti oduzeo starateljstvo Severini nad sinom Aleksandrom, i dodelio ga njegovom ocu Milanu Popoviću, oglasio se Autonomni ženski centar dajući podršku pevačici i njenom sinu.

„Autonomni ženski centar pruža podršku Severini i njenom sinu, i razume situaciju u kojoj se nalaze. Odluka Vrhovnog suda Hrvatske se, nažalost, ne razlikuje od odluka koje je donosio Vrhovni sud Srbije, kome su povrede procesnih pravila bile važnije od poštovanja načela najboljeg interesa deteta“, navodi se u saopštenju AŽC.

kako dodaju, standard najboljeg interesa deteta podrazumeva da se dete, nakon dve godine života sa jednim roditeljem na jednom mestu, ne izmešta iz te sredine, osim ako to želi, ili je izloženo zlostavljanju ili zanemarivanju.

„Sramotno je i tužno što taj standard ne važi za svu decu podjednako. Ali je još sramotnije što su sudije Vrhovnog suda Hrvatske stavile jedno dete u opasnost od daljeg zlostavljanja koje će se sprovoditi putem institucija u postupku prinudnog preseljenja, opasnost od mogućeg bekstva zbog neprihvatanja promene zemlje u kojoj živi, grada, škole, prjatelja i opasnost od medijskog zlostavljanja“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari