"Tuži nas da bi se vršio pritisak": Autorka filma "Vladalac" o tužbi koju je podneo Vučić 1foto FoNet Zoran Mrđa

„Ovo je prvi put da je predsednik tužio novinare. I Sanja (Lončar) i ja istinski verujemo da je ovo Vučićev način da zastraši i ono malo novinara i medija koji imaju hrabrosti“, rekla je za Novu novinarka Jovana Polić nakon što je nju i koleginicu Sanju Lončar tužio predsednik Aleksandar Vučić zbog dve emisije serijala „Vladalac“, koje su emitovane 2020. godine na N1 televiziji.

Novinarka Jovana Polić, koju je kao i koleginicu Sanju Lončar tužio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ističe za Novu da je ovo istinski način da se zastraše novinari koji imaju hrabrosti, prenosi Nova.rs.

„Kao što ste videli u saopštenju, mi smo pitali da li Vučić i formalno ima nameru da ukine slobodu izražavanja. Realno, sloboda izražavanja ne postoji od kada je on na vlasti. Postavlja se pitanje da li je ovo još jedan od pritisaka na slobodnomisleće građane iz razloga što se u ovoj zemlji vlada strahom. Istinski verujemo, i Sanja i ja, da je ovo njegov način da zastraši i ono malo novinara i medija koji imaju hrabrosti“, naglašava Polić.

Naša sagovornica navodi da Vučić u toj tužbi ne navodi nijednu stvar koja bi mogla da bude stvar sudskog postupka.

„Nismo prekršile nijedan zakon, nismo ništa učinile nijednu stvar koja bi mogla da bude razlog tužbe, ali on nas tuži da bi se vršio pritisak. Na medije se vrši pritisak poslednjih godinu dana, između ostalog i tužbama. Ovo je prvi put da je predsednik to uradio. Znate i sami za SLAPP tužbe, gde se mediji zasipaju tužbama. Ovim činom to je samo nastavak, iako mi nismo zapisane tako velikim brojem tužbi, ali jeste jedna vrsta pritiska. Kada te tuži predsednik države, to je definitivno pritisak na medije i neke nezavisne institicije“, zaključila je Polić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podneo je tužbu protiv novinarki Jovane Polić i Sanje Lončar zbog dve emisije serijala „Vladalac“, emitovane februara 2020. godine na televiziji N1, potvrđeno je danas FoNetu iz produkcije JSP.

Vučić u tužbi navodi da su mu tužene „nanele teške duševne bolove i patnju“, te povredile „visoko rangirani ugled i čast“.

Šef države tvrdi da je „osetio strah visokog intenziteta“, jer je serijal „Vladalac“ predstavljao neku vrstu medijskog udara na predsednika Srbije, prenosi TV produkcija JSP.

Ročište na kom bi trebalo da svedoče novinarke Jovana Polić i Sanja Lončar, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazano je za 11. april 2023. godine u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari