Brodogradilište „Sava“ u Mačvanskoj Mitrovici uspelo je da obezbedili poslove ne samo do kraja godine, veći za celu narednu godinu. Ovih dana završavaju brod „Avalon“ od 3.850 bruto registarskih tona, dužine 88,6 metara i sopstvene težine oko hiljadu tona.

To je šesti brod tipa „combi freighter“, a istovremeno se radi i na sedmom, osmom i devetom brodu ovog tipa. Sa preduzećem „Team“ iz Sremske Mitrovice potpisani su ugovori o zajedničkoj gradnji i desetog i jedanaestog broda ove klase tako da će zaposleni imati pune ruke posla.

Prema rečima direktora Mirka Benka, u Brodogradilištu je sada angažovano oko 380 radnika. Broj zaposlenih se stalno povećava, ali postepeno jer svako novo proizvodno radno mesto zahteva značajna ulaganja u nove aparate, alate i zaštitnu opremu.

– Ipak, samo u novembru planiramo novi ciklus prekvalifikacije 43 mlada radnika za zanimanja brodomontera i zavarivača – ističe Benko.

Inače, Brodogradilište „Sava“ se nalazi pred privatizacijom. Aukcija za prodaju zakazana je za 28. novembar po početnoj ceni nešto većoj od 40 miliona dinara i uz obavezu minimalnih investicija od 16,5 miliona dinara. Pri tom, rok za otkup aukcijske dokumentacije za prodaju Brodogradilišta ističe 20. novembra. Od predstojeće privatizacije očekuje se da reši probleme nagomilanih dugova koji su nastali još početkom devedesetih godina prošlog veka. Ovde očekuju da privatizacija donese novi investicioni ciklus i punu uposlenost projektovanih kapaciteta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari