Jučerašnji dan u Ukrajini obeležio je neuspeh opozicije da se u parlamentu izglasa nepoverenje vladi, pošto je za taj predlog glasalo 186 od neophodnih 226 poslanika. Za to vreme ukrajinski predsednik Viktor Janukovič već se nalazio na putu ka ranije zakazanoj zvaničnoj poseti Kini.

Pošto je vlada preživela izglasavanje, tri opozicione stranke pokušale su da blokiraju rad parlamenta, ali je predsednik Vrhovne rade Voldimir Ribak prekinuo sednicu. Pripadnici opozicije uzvikivali su „sramota“ i „revolucija“, a dok su govorili provladini poslanici glasno su negodovali. „Neka je sramota vašeg predsednika i vašu vladu“, rekao je poslanik Otadžbinske partije, najveće opozicione grupe Arsenij Jatsenjuk. Dok je trajala sednica, ispred parlamenta okupilo se hiljade demonstranata, tražeći ostavku vlade i nove izbore.

Ukrajinski premijer Mikola Azarov izvinio se uoči glasanja u parlamentu zbog nasilja policije nad demonstrantima koji su u nedelju masovno izašli na ulice Kijeva, protestujući zbog odluke ukrajinske vlade da ne potiše Sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom. „U ime vlade želim da vam se izvinim za akcije pripadnika policije. Predsednik i vlada zbog toga duboko žale“, rekao je Azaraov, prenosi Beta. On je ipak pozvao demonstrante koji su blokirali zgradu vlade da se povuku i da ne dozvole nemire kao 2004. tokom „narandžaste revolucije“. Kazao je da će Ukrajina nastaviti sa evropskim integracijama i da će vladina delegacija sledeće sedmice otputovati u Brisel.

Azarov je ranije rekao da protesti u toj zemlji imaju sve odlike državnog udara. Ministar spoljnih poslova Francuske Loran Fabijus misli drugačije. „Nisam video intervenciju vojske i ono što se dešava u Ukrajini nema karakteristike državnog udara“, rekao je Fabijus radiju Frans internasional. Fabijus je ocenio da potpisivanje Sporazuma nije u suprotnosti sa održavanjem bliskih odnosa sa Moskvom. On je dodao da je spreman da se sastane sa jednim od lidera opozicije, bivšim bokserskim šampionom Vitalijem Kličkom, koji navodi da ukrajinska vlada laže i da je ljudima dosta da slušaju obećanja.

Predsednik Janukovič odbio je da potpiše Sporazum uz obrazloženje da Kijev ne može sebi da priušti da prekine trgovinske veze sa Rusijom. Janukovič je rekao da ostaje posvećen evropskim integracijama, ali da želi da obezbedi bolje uslove za krhku ukrajinsku ekonomiju. On je pozvao opoziciju na mir i dijalog sa vladom. Ruski predsednik Vladimir Putin, koji se oštro protivi sporazumu Ukrajine sa EU, nazvao je proteste u Kijevu „pogromom“.

Inače, opoziciju podržavaju i glavni ukrajinski televizijski kanali, čiji su vlasnici najbogatiji ljudi u zemlji. Umesto da slede vladinu liniju, TV kanali su omogućili više prostora za demonstrante, koji su u ponedeljak upali u zgradu vlade, Narodne banke i gradsku skupštinu Kijeva. Trg nezavisnosti je pretvoren u veliki kamp, a na njemu se nalazi oko nekoliko hiljada ljudi, okruženi barikadama napravljenim od metalnih šipki i drvenih motki. Prema istraživanju javnog mnjenja od prošlog meseca, 45 odsto Ukrajinaca želi bližu integraciju sa EU, a trećina ili manje podržava bliže odnose sa Rusijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari