Užice će, pored Niša, Kragujevca i Pirota, biti prvi grad u Srbiji koji će dobiti svoj leksikon, a u okviru velikog projekta „Leksikoni gradova Srbije“. Ta edicija imaće 24 toma, svaki za jedan grad, a cilj je da na reprezentativan način predstavi i afirmiše 24 grada u Srbiji.

 Leksikon grada Užica zajedno će štampati Službeni glasnik i grad Užice, i, kako je rečeno na javnoj raspravi, sadržaće između 1.600 i 2.500 odrednica. Tekstovi će biti kratki i pisani takozvanim „nultim“ jezikom, odnosno bez ikakvih vrednosnih sudova, a njegova promocija najavljena za Međunarodni sajam knjiga u Beogradu naredne godine.

Grad je imenovao Uređivački odbor, koji čine urednici za devet oblasti – prošlost i stanovništvo; gradska uprava; topografija; kultura; institucije; umetnost, privreda; sport; život, navike, običaji i zabava, kao i glavnog urednika tog izdanja.

Odbor je predložio azbučnik, odnosno spisak odrednica po azbučnom redu koje će u formi kratkih tekstova biti obrađene pojedine teme. Članovi odbora navode da će biti izbegnut istoricizam, ali ne u potpunosti, jer će se odrednice odnositi na sadašnjicu, ali i na nekoliko proteklih decenija.

– Užice je jedan od prva četiri grada koji su uspeli da urade azbučnik, bez koga nije moguć dalji rad na projektu – ukazao je Milivoje Stefanović, glavni urednik te edicije Službenog glasnika.

– U odnosu na druge gradove, Užice ima prednost, jer ima i dva toma svoje istorije, mnoštvo časopisa poput Užičkog zbornika, Istorijske baštine ili Međaja, koji sadrže rezultate istraživanja iz prošlosti grada. Ovakav projekat ne može da računa na istraživanja, koja su skupa i dugotrajna, jer nema dovoljno ni vremena ni novca, ali računamo na dobro autorsko poznavanje izvora – rekla je Dragica Matić, glavna urednica Leksikona grada Užica

Prema rečima Đorđa Mijuškovića, pomoćnika gradonačelnika, redakcija za izradu leksikona radila je proteklih meseci, a pored stručnjaka, u izradi azbučnika mogli su da učestvuju i građani svojim sugestijama na ponuđene odrednice, koje su dostupne i na zvaničnom sajtu grada (graduzice.org).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari