AŽC: Obrazovanje o reproduktivnom i seksualnom zdravlju i pravima u Srbiji nije sistemski rešeno 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Najnovija studija Autonomnog ženskog centra (AŽC) „Sistemsko obrazovanje odloženo do daljeg“ pokazala je da obrazovanje o reproduktivnom i seksualnom zdravlju i pravima u Srbiji nije sistemski rešeno, saopšteno je danas iz tog centra.

Pregled nastavnih planova i programa za osnovne i srednje škole pokazuje da se teško može zaključiti na koji način se tema seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava obrađuje u formalnom obrazovanju, odnosno u kojoj su meri usvojene preporuke predviđene nacionalnim i međunarodnim dokumentima u ovoj oblasti.

Kako se navodi, uočljiv je nedostatak sadržaja koji se tiču funkcionalnih emotivnih odnosa i partnerstva izvan konteksta planiranja porodice, prevencije rodno zasnovanog nasilja, kao i reproduktivnih prava i sloboda.

Mladi u seksualne odnose stupaju fizički i psihički nespremni, tako da usled neznanja, najveći broj njih ne koristi sredstva za kontracepciju, zbog čega prednjače među vršnjacima iz Evrope po broju obolelih od polno prenosivih bolesti i namernim prekidima trudnoće.

Oni ne mogu da računaju na savetovanje u domovima zdravlja, jer su takvi programi retki, a kao izvore informacija navode internet, roditelje i vršnjake.

Ipak, istraživanja pokazuju da mladi i njihovi roditelji smatraju da je neophodno sprovoditi edukaciju od najranijeg uzrasta i to u redovnom obrazovnom sistemu.

Iz Autonomnog ženskog centra napominju da zabrinjava nedostatak političke volje da se sprovedu zakoni i politike u oblasti obrazovanja o reproduktivnom i seksualnom zdravlju i pravima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari