“Bagrem volim, ali ne kad mi nikne u dnevnoj sobi”: Muke Zaječarke kojoj drvo raste u kući 1Foto: M. S. / Danas

Zaječarki Svetlani Jovanović je početkom septembra u sobi počelo da niče drvo. Ona tvrdi da je reč o bagremu koji pre nekoliko godina zasađen pored njene kuće u Zmajevoj ulici, u Zaječaru. Nadležni, kako ona tvrdi, kažu da to nije “njihova stvar” i da ga oni neće ukloniti.

Kada je jednog jutra Svetlana ugledala da joj drvo raste u sobi, silno se zbunila i nije znala šta da radi. Ona kaže za Danas da voli drveće, ali ne u svojoj sobi.

“Iza kreveta provirila je grančica. Prišla sam da vidim šta je to i odakle tu. Kada sam pomerila krevet, imala sam šta da vidim – raste mi drvou sobi”, opisuje nesvakidašnji događaj naša sagovornica.

“Bagrem volim, ali ne kad mi nikne u dnevnoj sobi”: Muke Zaječarke kojoj drvo raste u kući 2
Svetlana Jovanović, Foto: M. S. / Danas

Prema njenim rečima, ona je izvukla drvo koje je probilo lajsne, a zatim pozvala komunalno preduzeće u Zaječaru da ih obavesti o novonastalom problemu.

“Tada počinju moje muke. Pozvala sam JKP “Timok održavanje”, ali su mi oni kazali da je potrebno da se obratim komunalnoj miliciji i inspekciji”, ističe ona i nastavlja da je pre oko pet godina ispred njene kuće, prilikom rekonstrukcije ulice, zasađen bagrem, kao i da je drvo koje je sada “ušlo” u njen dom, zapravo, njegov koren.

Inspektor je, kako ona tvrdi, došao kod nje u kuću, nije se legitimisao, ali je uredno pitao da li su podneli zvaničan zahtev za uklanjanje drveta.

“Bagrem volim, ali ne kad mi nikne u dnevnoj sobi”: Muke Zaječarke kojoj drvo raste u kući 3
Foto: M. S. / Danas

“Rekla sam da jesamo. On je zatim slikao kuću i kazao da se drvo ne može seći jer postoji odluka po kojoj je to zabranjeno. Nije ušao u sobu gde je ono niklo”, objašnjava Svetlana kako je izgledao razgovor sa komunalnim inspektorom.

Kako naša sagovornica naglašava, pošto je iščupala onu grančicu koja je virili iza kreveta, na tom mestu počelo je da raste nova. Ona se boji da se vremenom ne ošteti kuća.

“Potom mi je stigao pisani odgovor iz inspekcije da nisam platila gradsku taksu prilikom pisanja zahteva za uklanjanje drveta iz kuće. Pritom, niko me nije obavestio da sam dužna da platim taksu”, ističe ona.

“Bagrem volim, ali ne kad mi nikne u dnevnoj sobi”: Muke Zaječarke kojoj drvo raste u kući 4
Foto: M. S. / Danas

Posle nekoliko dana, inspektor opet dolazi u Svetlanin dom, kako ona tvrdi, sa još jednomženskom osobom, koja radi u JKP “Timok održavanje”, da razgovaraju o problemu.

“Rekao mi je jednog trenutka da je to moj problem, na šta sam ja bila šokirana. Žena koja je bila sa njim kazala mi je da se sa ovim nikada ranije nije susretala. Nisu želeli da uđu u kuću, ali nakon mog insistiranja ipak je žena prihvatila”, kaže naša sagovornica.

Svetlana kaže da je predložila da se sa trotoara skinu pločice oko bagrema, i da se pogleda gde idu žile, i zašto rastu prema kući.

“Međutim, žena odgovara da to oni ne rade. Na moje pitanje: “Da li ja treba da to ja radim”, oni su oćutali”, objašnjava ona i dodaje:

“Inspektor mi je potom rekao da je to “školovano” drvo, kalemljeno”.

Zbog svega što se dešavalo, Svetlana Jovanović je kazala da će podneti tužbe protiv Gradske uprave Zaječar.

Komunalna inspekcija, koja je po Svetlaninoj prijavi reagovala, poslala je odgovor u kome se navodi, da ovlašćeno preduzeće vrši redovno sezonsko i plansko orezivanje drvoreda i stablo će, u ovom slučaju, biti uređeno u skladu sa propisima, ali, kako se navodi u odgovoru, nikako neće biti uklonjeno.

Takođe, iz inspekcije su kazali da je zahtev neuredan, i da kao takav nije trebalo da se uzme u razmatranje, pošto Svetlana, kako oni kažu, nije uplatila gradsku administartivnu taksu.

Šef Odseka za inspekcijski nadzor, Slavoljub Ničić, nije odgovarao na naše pozive do trenutka objave ovog teksta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari