Taktička borba viđena u uvodna dva polufinalna susreta Lige šampiona stavila je u drugi plan lepotu fudbala, najveći razlog zbog kojeg je ova igra i najpopularnija na svetu.

Šablonski, pod tačnim navođenjem sa klupe, bez maštovitosti i kreacije, upravo su tako izgledali prvi dueli između Atletika i Čelsija, odnosno Reala i Bajerna. Možda je za koju nijansu duel Ančelotijevih i izabranika Pepa Gvardiole zaslužio „prosečnu trojku“, ali je u globalu brojnom auditorijumu priređen dosadan fudbal, bez imalo „romantike“.

Nema sumnje da će u sredu i revanš u Londonu, u taktičkom smislu, biti identičan prvom meču, jer će obema ekipama šahovski pristup biti miliji od onog fudbalskog, spuštenih gardova u kome će pleniti tehnička nadmoć, kreacija, maštovitost, a možda za tako nešto Murinjo i Simeone nemaju adekvatan igrački arsenal.

Pasionirani ljubitelji fudbala sa pravom više nade polažu u utakmicu koja će biti odigrana u utorak u Minhenu. Bavarci su svesni da će Real pokušati da primeni oprobani recept baziran na duplom defanzivnom bloku i kontranapadima. Povremeni presing, oročen na maksimalna dva minuta, takođe neće iznenaditi zvanične prvake Lige šampiona. Bajern će morati do tada da osmisli način kako da probije bunker i materijalizuje veći posed lopte, ali i tehničku superiornost. Gvardiola je donekle pogrešio kada je u Madridu Rafinju stavio na mesto desnog beka, a Lama na poziciju zadnjeg veznog. Bilo je evidentno u drugom poluvremenu, ulaskom korpulentnog Martineza, da je Lam mnogo prodorniji kao desni bek, dok je vezni red dobio na čvrstini, a pritom ne treba ispustiti iz vida da je Španac bio dosta opasan iz drugog plana, kao i prilikom prekida.

– Očekivao sam, iskreno, više od Reala. Mislio sam da će sa igračima koje imaju da istrče i zalete se na naš gol, da nas napadnu, a ispostavilo se da su se povukli i dozvolili nam da kontrolišemo ceo tok utakmice. Očigledno je da rezultat nije dobar za nas, ali smo puni samopouzdanja pred revanš. Uvereni smo da ćemo proći – optimista je Arjan Roben, koji se u prvom susretu najviše trudio u redovima Bajerna.

Real je rezultatski odlično prošao u prvom susretu, pokazavši svu poroznost Bajernove odbrane, pogotovo prilikom kontranapada. Po snazi, brzini, ali i tehnici njen vezni red u igri „prsa u prsa“ ne može da parira rivalu, ali za to Ronaldo, Di Marija i Bejl mogu da naprave pravi dar-mar po bokovima, naročito u kontri, na čemu će i bazirati svoju koncepciju u revanšu.

– U drugoj utakmici će nam biti potrebni odricanje, hrabrost i kvalitet. Imamo blagu prednost, ali niko ne može da zna šta će se dogoditi. Slažem se da možemo da pobedimo svakoga na planeti, ali se slažem i da nekada teško pronalazimo način da to i uradimo – svestan je mana svog tima Karlo Ančeloti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari