Baka u Nišu sama u nemaštini odgaja šestoro unučića, ne želi da idu u hraniteljske porodice 1Foto: V. Torović

Nišlijka Dušanka Cvetković iz naselja Brzi Brod u Nišu od oktobra, kad joj je preminuo sin Bojan, sama odgaja šestoro unučića, ukupna primanja su joj 35.000 dinara mesečno.

Deca, od kojih je petoro maloletno, još nisu uspela da ostvare očevu penziju, koji je bio ratni vojni invalid.

Njih sedmoro trenutno živi od bakine penzije, koja iznosi 15.000 i 20.000 dinara, koje prima na ime tuđe nege i pomoći za decu. Najstariji unuk povremeno radi kod privatnika.

U porodici su najmlađi blizanci stari devet godina, dok ostalo troje imaju 13, 15 i 17 godina. Imaju majku, ali ona ne živi sa njima.

Na nesreću, najstariji unuk N.C. (22) je 19. januara slučajno pao sa terase porodične kuće sa trećeg sprata, što je dodatno uzdrmalo ovu porodicu.

Ipak, prošao je lakšim povredama, uglavnom ogrebotinama jer je pao na granje koje im služi za grejanje. On je na lečenju u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu,

“ Teško mi je. Samo da mi Bojan bude dobro. Strašna je nemaština, dugujemo 1, 3 miliona dinara za struju. Stalno smo u strahu da će nam isključiti struju. Meni je, ipak, najvažnije da mi unuci budu živi i zdravi”, jedva priča teško bolesna baka.

Ona kaže da je njenim unucima najvažnije da ih ne razdvajaju, da ostanu svi na okupu i da nijedan od njih ne bude dat u hraniteljsku porodicu.

“Moj najstariji unuk želi da bude staralac svojim sestrama i braći. Već je bio u Centru za socijalni rad u Nišu jer jedino on može da bude staralac pošto je punoletan”, kaže baka.

Direktor Centra Zoran Jović kaže za Danas da ni u jednom trenutku socijalni radnici nisu hteli da razdvajaju decu iz ove porodice.

“Zaista smo hteli da N.C. postane staralac setrama i braći, čak smo prešli preko činjenice da ne ispunjava sve zakonske uslove. Tog dana kad je pao sa terase on je bio na razgovoru u Centru, baš oko toga da bude imenovan za staraoca“, kaže on.

Jović dodaje da je već odredio staraoca iz redova radnika Centra za decu iz ove porodice.

“Pratimo ovu porodicu od trenutka kad im je umro otac. Do sada smo im davali novčanu pomoć, kao i neophodne namirnice. Sad će moći sa staraocem, koji im je dodeljen iz Centra, da se čuju svakog dana i da mu kažu šta im treba. On će non-stop da prati ovu porodicu”, napominje Jović.

Direktor naglašava da je staralac iz Centra samo privremena mera.

“Dobro je što drugi unuk ima 17 godina. On je veoma razuman i pametan, tako da ćemo raditi na tome da on postane staralac setrama i braći kad postane punoletan”, kaže Jović.

Otac u ratu izgubio oko

Bojan Cvetković, otac šestoro dece, bio je u sastavu Vojske Jugoslavije koja je ratovala na području Hrvatske. On je u toku rata izgubio jedno oko.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari