U minule četiri godine RTB Bor je u nabavku opreme za istraživanja uložio pet miliona dolara, a zahvaljujući modernim istražnim bušilicama sada se istražuje na mnogo većim dubinama u odnosu na prethodni period.

Nova, savremena oprema, kako to ocenjuju odgovorni u RTB Bor, omogućila je otkrivanje novih rudnih ležišta u kojima u rudi ima bakra vrednog milijardu dolara.

– Vrednost metala u svim novootkrivenim ležištima u Jami, rudna tela „T“, „T1“ i „T2“ i na površini prelazi milijardu dolara, što znači da su ulaganja u geologiju opravdana. Zahvaljujući dvema najnovijim bušilicama „Boart Longyear LF230“, koje dostižu dubinu do 2,8 km, možemo dublje istraživati, pa naredne godine planiramo i strukturne bušotine do 2,5 km ispod postojećih ležišta kako bismo potvrdili njihovu potencijalnost. Sa starim mašinama mogli smo najdublje do 1.000 metara – kaže rukovodilac Sektora za geologiju Rudnika bakra Bor Trajča Tončić objašnjavajući da su basenski geolozi tragajući za bakrom započeli sedmu bušotinu kojom će se sumirati značajni nalazi na ovom prostoru i odrediti dalji tok radova.

– Ukoliko ova, sedma bušotina pokaže da se rudna masa „penje“ iznad 500 metara dubine, nastavićemo istraživanje. U suprotnom, obustavljamo ih jer eksploatacija bakra sa te dubine sada nije rentabilna, što ne znači da neće biti za deset do dvadeset godina – kaže Tončić.

RTB Bor sada istražuje na pet lokacija: u jugoistočnoj zoni rudnog polja Bor, u Jami, u istražnom polju 1818, gde je inače urađeno preko 25 km bušotina, Bigar-potoku, kao i na prostoru između Južnog i Severnog revira u Majdanpeku. S obzirom da su na svim lokacijama zabeleženi dobri rezultati, istraživanja će biti nastavljena i narednih godina jer su ove zone veoma perspektivne za pronalaženje znatnih količina rude bakra i zlata. Takođe, očekuju se još dve licence za istraživanja van eksploatacionih polja RTB Bor, jedna je za prostor jugoistočno od Bora, a druga za novo istražno polje kod Knjaževca. Primera radi u letošnjim istraživanjima u Majdanpeku, na prostoru između Severnog i Južnog revira izbušeno je deset bušotina ukupne dužine 2.253 m. Dosadašnji rezultati pokazali su da je pet bušotina pozitivno, a po kompletiranju dokumentacije, geolozi očekuju povećanje rudnih rezervi za preko pet miliona tona rude sa sadržajem bakra iznad 0,2 odsto. Prema rečima Tončića, u dve bušotine povećan je i sadržaj zlata u odnosu na ležišta Severnog, odnosno Južnog revira, a u jednoj bušotini postoji interval od 15 m sa 14 gr zlata i 15 gr srebra po toni rude.

– I iz narednih bušotina očekujemo sadržaje zlata od 0,5 do jednog grama po toni, što će, kad se preračuna ekvivalent zlata i srebra, „podići“ sadržaj bakra na 0,3 odsto. Taj prostor bio je, inače, označen kao područje jalovine koju je trebalo ukloniti tokom raskrivanja Južnog revira – objašnjava rukovodilac Sektora za geologiju Rudnika bakra Bor.

Podsećamo da je u martu završena eksploatacija rudnog tela „T“ , najbogatijeg nalazišta u RTB Bor u poslednjih 30 godina sa sadržajem bakra iznad šest procenata, gde je za nepune dve godine ostvaren profit od preko 40 miliona dolara. Ove godine započeto je otkopavanje rudnih tela „T1“ i „T2“, u pitanju je 700.000 tona rude sa prosečnim sadržajem bakra od 1,7 odsto, ali su nastavljena i istraživanja njihove okoline i, po rečima Tončića, već je otkriveno novo rudno polje u kome se očekuje više miliona tona rude sa sadržajem bakra iznad 0,6 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari