mesecFoto: EPA-EFE/Jose Jacome

Kina je danas lansirala svemirsku sondu Čange-6 da bi sakupljala uzorke na skrivenoj strani Meseca, javila je državna novinska agencija Sinhua.

Raketa koja prevozi sondu poletela je iz lansirnog centra Venčang na južnom tropskom ostrvu Hainan, nešto pre 17.30 (9.30 GMT), javila je agencija.

Veliki broj ljudi izašao je na plaže Hainana da gleda lansiranje, koje se odvija u sred kineskog petodnevnog praznika povodom Prvog maja.

Sinhua je pozdravila lansiranje kao „prvi poduhvat ovog tipa u istoriji ljudskog istraživanja Meseca“.

Cilj misije je da se prikupi oko dva kilograma uzoraka sa skrivene strane Meseca i da se oni donesu na Zemlju na analizu.

Radi se o tehnički kompleksnoj misiji, koja će trajati 53 dana i tokom koje će se postaviti sonda na polovini Meseca koja se nikada ne vidi sa Zemlje.

Kina je 2019. već postavila spravu na skrivenoj strani Meseca ali ona nije donosila uzorke. Sonda će čim se spusti na Mesec početi sa prikupljanjem uzoraka i sprovoditi testove, a zatim bi trebalo da se vrati na Zemlju i sleti u Svemirski lansirni centar Venčang.

Kina je investirala više milijardi dolara u svoj vojni svemirski program da bi sustigla SAD i Rusiju.

Peking je već zabeležio nekoliko uspeha, između ostalog izgradnju svemirske stanice Tjangong, gde je prošle nedelje poslata nova ekipa od tri astronauta.

Kina je uspela da spusti i mali rover na Mars i bila je treća zemlja na svetu, koja je poslala ljude u svemir sopstvenim sredstvima.

SAD planiraju da pošalju astronaute na Mesec 2026. u misiji Artemis tri, a Kina planira to isto do 2030. godine.

Kina je 2020. godine vratila uzorke sa bliže strane Meseca, što je prvi put da je neko to uradio od američkog programa Apolo koji je završen 1970-ih. Analiza uzoraka pokazala je da sadrže vodu u malim granulama u lunarnoj prašini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari