Balkan u borbi za čist vazduh (VIDEO) 1Foto: Siniša Obrenić

Građanke i građani Balkana zahtevali su večeras čist vazduh i zdravu životnu sredinu.

Istovremeni javni događaji, okupljanja i akcije solidarnosti odežani su u devet gradova regiona – Sarajeva, Beograda, Prištine, Banja Luke, Skoplja, Prizrena, Zenice, Podujeva i Podgorice.

Poslata je zajednička poruka domaćoj i svetskoj javnosti – ujedinjeni u potrebi za boljim kvalitetom života.

Zbog korona virusa u pojedinim gradovima, poput Skoplja i Sarajeva, umesto većih protesta održane su simbolične akcije protiv zagađenja.

„Čist vazduh je osnovno ljudsko pravo i od svih pojedinaca i institucija zahtevamo neodložno delovanje kako bi se sprečile nesagledive dugoročne posledice po zdravlje građanki i građana Balkana“, poručili su organizatori skupova.

I pored jake kiše, okupljanje u Beogradu počelo je u 18 časova ispred Skupštine grada Beograda, a događaju su prisustvovali, osim manjeg broja građana i predstavnici Građanskog fronta iz Apatina, Kule, Valjeva, Kraljeva, Niša, Vlasotinca i Požege.

Radomir Lazović iz Inicijative Ne davimo Beograd, poručio je okupljenima da je zagađenost trenutno jedno od najvažnijih pitanja jer je život građana ugrožen.

Balkan u borbi za čist vazduh (VIDEO) 2
Foto: Jelena Diković

„Naša država je oteta od kojih koriste audije i mercedese. Oni se bave time kako da što više otmu javna sredstva, deliju kao jedna korumpirana elita. Naša sredstva koriste za njihov lagodan život i koriste ih da njihova deca studiraju u inostranstvu, a nama ovde govore kako živimo u zlatnom dobu“, istakao je Lazović ispred Skupštine grada Beograda u kojoj se u isto vreme održavao svečani prijem povodom Dana Republike Srpske.

Oko zgrade, u koju su oko 18 časova ušli, između ostalih, srpski član Predsesništva BiH Milorad Dodik i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, bilo je jako obezbeđenje, koje je sve vreme kamerama snimalo učesnike skupa za čist vazduh.

Gradovi u Srbiji nalaze se sve češće na vrhu liste najzagađenijih na svetu, a posledice po građane i građanke su ogromne.

Skoro 7.000 ljudi godišnje prerano premine kao posledica zagađenja vazduha u Srbiji, a procene su da respiratorne probleme ima oko milion građana.

Inicijativa Ne davimo Beograd, Građanski front, ali i preko 15 hiljada građana koji su potpisali peticiju za čist vazduh, zahtevaju da se pokrenu hitne mere za rešavanje ovih problema.

Na protestima i akcijama koje su prethodno održane u preko 20 gradova širom Srbije, građani su jasno pokazali da ne žele prazna obećanja i bežanje od odgovornosti, već konkretna rešenja.

Građanski front podneo je, takođe, i dve krivične prijave protiv ministra zaštite životne sredine Srbije, Gorana Trivana, za krivična dela Nepreduzimanje mera zaštite životne sredine i Povreda prava na informisanje o stanju životne sredine iz Krivičnog zakonika.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/188443889129718/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari