Opozicioni Pokret za demokratske promene (MDC) u Zimbabveu dostavio je juče Centralnoj izbornoj komisiji pismo o formalnom povlačenju svog lidera Morgana Cvangiraija iz drugog kruga predsedničkih izbora. Ranije istoga dana, vođa opozicije je rekao da će za 48 sati napustiti holandsku ambasadu u Harareu.

Opozicioni Pokret za demokratske promene (MDC) u Zimbabveu dostavio je juče Centralnoj izbornoj komisiji pismo o formalnom povlačenju svog lidera Morgana Cvangiraija iz drugog kruga predsedničkih izbora. Ranije istoga dana, vođa opozicije je rekao da će za 48 sati napustiti holandsku ambasadu u Harareu. Svoje saopštenje je dao putem holandskog radija iz ambasade u koju se sklonio u nedelju. On je, takođe, izjavio da je holandski ambasador dobio od vlasti Zimbabvea garancije za njegovu bezbednost.
Južna Afrika, Rusija i Kina prvi put su se složile i kritikovale vladu predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun zahtevao je da zimbabveanska vlada otkaže održavanje drugog kruga predsedničkih izbora zakazanih za 27. jun. Predsednik Južne Afrike Tabo Mbeki ulagao je napor da posreduje između vlasti i opozicije u Zimbabveu i na taj način pomogne okončanju krize u zemlji. On je nastojao da ugovori sastanak između Mugabea i opozicionog lidera Morgana Cvangiraija da bi pregovarali o odlaganju drugog kruga izbora i formiranju vlade nacionalnog jedinstva.
U međuvremenu, neimenovani afrički posmatrač izbora rekao je da je zlostavljanje u Zimbabveu postala uobičajena pojava. Dopisnici iz Južne Afrike su kazali da je ovaj posmatrač intervjuisao pristalice opozicije u bolnici i zaključio da su „svi veoma uplašeni“. Novinari Bi- Bi -Sija rekli su da se Cvangiraji, lider opozicione partije Pokret za demokratske promene (MDC), našao na udaru kritika jer je utočište zatražio u evropskoj, a ne u nekoj od afričkih ambasada. Oni su dodali da je nekolicina ljudi znala da se on povukao iz izborne trke jer zvanični mediji jedva da su ga i pomenuli. Novinari su, takođe, istakli da je predsednik Mugabe na putu ka značajnoj pobedi, dok je pre samo tri meseca bio skoro poražen.
Policijski komesar Zimbabvea Ogustin Čihuri oklevetao je Cvangiraijevu odluku da se skloni u holandsku ambasadu kao „prenemaganje kojim želi da privuče pažnju na sebe“ s ciljem da pobudi međunarodni bes. On je dodao da je Cvangiraji, koji je tokom izborne kampanje pet puta na kratko stavljan u pritvor, očajnički pokušavao da osujeti izbore.
U međuvremenu, ambasador Zimbabvea pri UN Bonifejs Čidjausiku je izjavio: „Nikada nismo sprečavali Cvangiraija da sprovodi kampanju. Ponaša se razmaženo. Slobodan je da se kreće gde god želi“. Čadjausiku je dodao da će drugi krug predsedničkih izbora biti održan 27. juna uprkos saopštenju Saveta bezbednosti UN od ponedeljka u kojem se navodi da je „nemoguće“ održati poštene i slobodne izbore u Zimbabveu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari