Barak Obama zaslužuje još jedan mandat na mestu predsednika SAD, poručila je američka prva dama u svom govoru koji se danima očekivao sa nestrpljenjem. U roze haljini sa zlatkastim šarama Mišel Obama je, na konvenciji demokrata u Severnoj Karolini, koji su uživo prenosile sve veće televizijske stanice u Americi, pozdravljena uzvicima uzbuđene mase: „Još četiri godine“, našta je ona odgovorila „Uz vašu pomoć“.


„Barak zna kako je kada neka porodica mora da se bori da preživi, jer i sami potičemo iz radničkih porodica. Zna šta znači kada za svoju decu i pokolenja želite obezbediti nešto više. Barak poznaje američki san, jer ga je i sam doživeo“, poručila je Mišel Obama. Publika, koju su najvećim delom činile žene, Latinoamerikanci i omladina, prekidala je govor gromoglasnim aplauzima.

Atmosfera u kongresnoj sali u Šarlotu, smatraju analitičari, ne samo da je potpuno odudarala od prošlonedeljne republikanske konvencije na Floridi, već joj je nedostajalo optimizma i idealizma viđenog tokom predizbornog okupljanja demokrata pre četiri godine. U Denveru 2008. Mišel Obama je naciji predstavila svoju porodicu kao primer američke priče, a sebe kao posvećenu sestru, kćerku, majku i suprugu. Njen govor u utorak bio je repriza mnogih tema, mada su neke dopunjene u skladu sa četiri godine provedene u Beloj kući.

Ostali govornici na konvenciji oštro su kritikovali republikanskog kandidata Mita Romnija, pominjući njegovo bogatstvo, nekonzistentnost povodom pitanja abortusa i rešenost partije da smanji vladu i iskoristi najbogatije Amerikance. Opšta poruka jeste da bi Romni vodio Ameriku „unazad“.

Demokrate su prvog dana kongresa usvojile program partije. Na taj način su podržale i Obaminu nameru da poveća poreze za one koji najviše zarađuju. Za 98 odsto stanovništva porezi bi trebalo da ostanu isti, stoji u dokumentu. Demokrate su se takođe založile za to da homoseksualni parovi budu izjednačeni pred zakonom. Osim toga, u programu je potvrđeno pravo žena da same donesu odluku o abortusu što republikanci kategorično odbijaju.

Obama, suprotno insistiranju izbornih stratega, nije odustao od namere da uvede zdravstveno osiguranje za sve. Na kongresu demokrata, koji traje tri dana, Baraka Obamu će podržati i bivši predsednici SAD Bil Klinton i Džimi Karter, predstavnici manjina i poznate ličnosti. Obama će danas, na završetku kongresa, održati govor povodom svoje nominacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari